Annons

ABK:s styrelse iväg på studie-resa till Paris

Trots resmålet var det inga glada miner som visades upp när deltagarna i AB Kristianstadsbyggens årliga studieresa slöt upp utanför ABK:s kontor i centrala Kristianstad strax efter klockan 07.00 igår morse.
Kristianstad • Publicerad 21 augusti 2001
Glada möten. ABK:s sekreterare Ingela Brickling välkomnar styrelsesuppleanten Birgit Jehlbo-Johansson (m) medan Bo Kristiansson (s) tar sig ett bloss inför avresan.
Glada möten. ABK:s sekreterare Ingela Brickling välkomnar styrelsesuppleanten Birgit Jehlbo-Johansson (m) medan Bo Kristiansson (s) tar sig ett bloss inför avresan.Foto: 
Packat och klart. Oppositionsledaren Christer Ewe (m) är beredd på veckans aktiviteter. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Packat och klart. Oppositionsledaren Christer Ewe (m) är beredd på veckans aktiviteter. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Ett sista bloss. ABK:s ordförande Bo Kristiansson (s) och byggnadschef Per-Ola Pershaf passar på innan det är dags att stiga på bussen till Kastrup.
Ett sista bloss. ABK:s ordförande Bo Kristiansson (s) och byggnadschef Per-Ola Pershaf passar på innan det är dags att stiga på bussen till Kastrup.Foto: 
På väg. ABK:s Ingela Brickling tog täten före kommunstyrelsens vice ordförande Christer Ewe (m) och ABK: s byggnadschef Per-Ola Pershaf.
På väg. ABK:s Ingela Brickling tog täten före kommunstyrelsens vice ordförande Christer Ewe (m) och ABK: s byggnadschef Per-Ola Pershaf.Foto: 
Prioriterar. Socialnämndens ordförande Janita Bergkvist (s) är med i Paris. Därmed får nämndens viktiga budgetmöte i veckan genomföras utan hennes medverkan.
Prioriterar. Socialnämndens ordförande Janita Bergkvist (s) är med i Paris. Därmed får nämndens viktiga budgetmöte i veckan genomföras utan hennes medverkan.Foto: 

Kanske var det morgontröttheten som gjorde sig gällande, kanske har den senaste tidens diskussion om ABK:s resor påverkat sällskapets sinnesstämning. Hur som helst. När ordförande Bo Kristiansson (s) dragit det sista blosset på cigaretten gav sig bussen till sist iväg i morgondimman. Mot Köpenhamn och planet till den franska huvudstaden. De fem dagarna i Paris är fullbokade med aktiviteter. Redan på måndagen var den första programpunkten inbokad. Efter incheckning och lunch på Hotel Napoleon gav sig gruppen iväg på en rundtur i centrala Paris. Detta för att, står det i programmet, uppleva klassiska byggnadsmonument. Eiffeltornet, Armémuseet och Napoleons gravplats, Les Invalides, Trocadéro, Triumfbågen, Place de la Concorde, St-Germain-kvarteren, Notre Dame, l´Opera Garnier och ”pittoreska” Place du Tertre i Montmartre var bara några av resmålen. Dagen avslutades med en gemensam middag. På tisdagen hämtas gruppen och körs med buss till le Pavillon de l´Arsenal, ett kommunalt centrum för stadsplanering och byggnadslov i Paris. Före lunchen på ”Paris äldsta brasserie, Bofinger” ska ABK-gruppen även hinna med en rundtur i den successivt upprustade stadsdelen Opéra de la Bastille. Eftermiddagen tillbringas i de allmännyttiga bostadsområdena i ”ville nouvelle” och avslutas med ett besök på elektronikingenjörshögskolan ESIEE. Den gemensamma middagen på kvällen markerar avslutningen på dagen. Onsdagen ägnas åt historia och konst. Först i Pyramiden på Louvren och på den renoverade järnvägsstationen Musée d´Orsay. Därefter en rundtur på vänstra stranden. Efter lunch och studiebesök på Institut du Monde Arabe fortsätter rundturen på den högra stranden. Picassomuseet och Forum des Halles är några av anhalterna. Dagen avslutas med en gemensam middag. En rundtur i det 16:de arrondissementet inleder torsdagen. Förutom formgivaren Le Corbusiers villa la Roche ska den exklusiva förorten Neuilly-sur-Seine besökas. Dessutom bjuds deltagarna på lunch på en restaurant i Versaille. En rundtur i ytterligare en ”ville nouvelle” och le Corbusiers villa Savoye står på programmet innan kvällens gemensamma middag. Även fredagen innehåller studiebesök, enligt programmet. Vilka det är dock oklart. Klockan 11.00 går sedan bussen till flygplatsen för vidare transport till Köpenhamn. Klockan 18.00 på fredag kväll beräknas de som deltagit i årets studieresa för ABK:s ledning och styrelse vara tillbaka i Kristianstad igen. Förhoppningsvis har de med sig intryck som kan sätta spår i Kristianstads framtida allmännyttiga boenden. matti.stenrosen @kristianstadsbladet.se Fakta / Kostnad för förra årets studieresa n Förra årets fyradagars studieresa till världsutställningen i Hannover kostade AB Kristianstadsbyggen 205000 kronor. Det innebär 15769 kronor för var och en av de 13 personer som deltog. När ABK:s ledning och styrelse var i Lissabon i Portugal 1998 gick notan på 220000 kronor. Det innebar en kostnad på 13750 kronor vardera för de 16 deltagarna.

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons