Adam Lundberg om Jamboree: "Vi bygger ju i princip upp en mindre svensk stad som är otroligt hållbar"

Kristianstad Artikeln publicerades
20-årige Adam Lundberg är en av 60 personer i Sverige som arbetar inom scouterna. I rollen som projektledare är han nu på besök i Kristianstad för att reka läget inför det nationella scoutlägret Jamboree på Rinkabyfältet nästa år.
Foto:Lasse Ottosson
20-årige Adam Lundberg är en av 60 personer i Sverige som arbetar inom scouterna. I rollen som projektledare är han nu på besök i Kristianstad för att reka läget inför det nationella scoutlägret Jamboree på Rinkabyfältet nästa år.

Nästa år kommer runt 23 000 personer att inta Rinkabyfältet för ett nationellt scoutläger. Adam Lundberg är anställd projektledare i Scouterna och ger här sin syn på ett av de största evenemangen i Kristianstads kommun nästa år.

1. I augusti nästa år är det dags för Jamboree igen på Rinkabyfältet. Vad är det egentligen?

– Ett Jamboree är ett riktigt stort scoutläger. Det finns olika varianter där vissa är nationella och vart fjärde år hålls den internationella versionen - World Scout Jamboree. Förra året hölls world scout Jamboree i Japan och 2011 var det ju på Rinkabyfältet. Vad jag har hört var det det största scoutlägret någonsin. Runt 40 000 scouter var här då.

2. Men detta som kommer är ett nationellt?

– Ja, då kommer scouter från hela Sverige och vi räknar med att det blir runt 20 000 personer som deltar. Vi bjuder också in scouter från andra länder.

3. Det måste ligga ett enormt arbete bakom dessa läger?

  – Oja, vi bygger ju i princip upp en mindre svensk stad som är otroligt hållbar. Storleksmässigt landar vi kanske inte på topp tio i Skåne men jag tror inte att det är långt därifrån. Vi har räknat lite på det. Från att vi började planera det här lägret fram till Kristi Himmelsfärd har vi lagt totalt 300 000 ideella arbetstimmar på det här. Från den högtiden till att lägret startar den 5 augusti kommer det att läggas 300 000 timmar till.

  4. Rinkabyfältet är en populär plats för dessa scoutläger. Vad är det som gör den platsen så bra för ändamålet?

  – Det blir inte lerigt där. Det är sand. Nej men det är en av de bästa platserna i Sverige för att ha ett så stort läger. Nu i kväll (torsdag) ska jag på ett möte med grannar och andra intresserade. Vi kommer att gå igenom de praktiska detaljerna. De tycker att det är superkul.

  5. Det lär ju du också tycka att det är. Vad är det bästa med att vara scout?

  – Mångsidigheten i allt vi gör. Det kan handla om att lösa problem till att utforska världen och jobba med och inspireras av andra scouter. I allt som man gör lär man känna sig själv. På de stora lägren, där har vi vårt esse. Den energiboost som man får är svår att beskriva. Och nu är jag anställd som projektledare inom scouterna också. Så det känns hur bra som helst.

  6. Och det är ju jobbet som ligger till grund för din Kristianstadvisit i dag. Du har varit på kommunhuset en del i dag. Hur har samarbetet med Kristianstads kommun fungerat?

  – Mycket bra, måste jag säga. Vi har fått ett anslag på 2,1 miljoner kronor. Det beslutade kommunstyrelsen för två veckor sedan, har jag för mig. I övrigt så har vi mest pratat om hur vi ska presentera allt, så att vi säger samma grejer och så. Det har fungerat bra.

  7. Finns det något som ni kommer att lägga extra fokus på för detta läger?

  – Ja, och det är att få dit mer folk som inte är medlemmar i scouterna. Vi uppmanar absolut Kristianstadsbor att komma dit. Man kan antingen bara åka dit för att titta på hur det ser ut eller så kan man delta i olika former av aktiviteter. Vårt mål är att få dit 5 000 personer som inte är scouter.

  8. Hur ser framtiden ut för scouterna?

  – Jag upplever att vi blir allt mer relevanta faktiskt. Allt vi gör präglas av respekt och mångfald, och det är allt mer på tapeten i dag. Samtidigt växer vi med en patrull om dagen i Sverige. Det är sju, åtta personer.

  Fakta

  Scoutlägret

  Jamboreen förväntas locka runt 23 000 deltagare. Av dessa är 17 000 svenska scouter och flera tusen internationella gäster är också inbjudna. Ett mål hos scouterna är även att 5 000 besökare, som inte är medlemmar i scouterna, ska besöka lägret.

  Jamboree17, som är namnet på lägret, hålls mellan den 5 och 12 augusti nästa år på Rinkabyfältet utanför Kristianstad.

  Alla är välkomna att delta och för åldersgrupperna 10 till 18 år finns det ett anpassat dagsprogram.

  Visa mer...