Ädel konst att krydda sin snaps

Att krydda sitt eget brännvin är en ädel konst som tilltalar många. Några tog på lördagen chansen att förkovra sig i konsten i samband med en snapsprovning.
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2008
Inge Kvist sveper en av snapssorterna.
Inge Kvist sveper en av snapssorterna.Foto: 
Fem snapssorter ingår i provningen.
Fem snapssorter ingår i provningen.Foto: 
Stefan Tenghagen får veta vilken sorts snaps han ska få smaka på.
Stefan Tenghagen får veta vilken sorts snaps han ska få smaka på.Foto: 
Gunilla Larsson provsmakar en snapssort.
Gunilla Larsson provsmakar en snapssort.Foto: 
Jimmy Olsson berättar om konsten att krydda snaps . Bilder: Tommy Svensson
Jimmy Olsson berättar om konsten att krydda snaps . Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
Rigmor Kvist både luktar och smakar på snapsen.
Rigmor Kvist både luktar och smakar på snapsen.Foto: 

Yngsjö

Två som sökt sig till snapsprovningen i pittoreska Ängshyddan är Inge och Rigmor Kvist från Åhus.

– Det är alltid trevligt med olika kryddningar, säger Inge Kvist och berättar att han brukar krydda själv.

Till julen kan det bli med saffran eller kanel och kardemumma, men annars använder han vanligen malört eller citron. Rigmor Kvists favorit är saffran.

– Men det är inte mycket jag dricker. Jag tar i stort sett en snaps till sillen, säger hon.

För snapsprovningen svarar Jimmy och Solweig Olsson som skrivit boken "Krydda med hjärtat – 142 sätt att smaksätta brännvin", en bok som fått internationell uppmärksamhet och prisats som bästa bok i världen om sprit.

– Första boken och så blir man världsmästare. Det är vansinnigt, säger Jimmy Olsson.

Idén föddes när han jobbade som journalist och ville göra något annorlunda. Sedan tog det tio år att färdigställa den. Idag håller han och hustrun provningar för alla intresserade. Naturligtvis ingår inte alla 142 olika sorters kryddning på provningarna.

– Nej, vi väljer ut några sorter efter önskemål eller efter vad vi själva är sugna på, säger de.

Denna lördag står fem sorter på menyn och det är åbrodd, älggräs, ljung, timjan och Ängshyddans påsksnaps. Den sistnämnda är en snaps som smaksatts med gran och spetsats med lite lime, en sort som paret tillägnade Ängshyddan i fjol. Åbrodd beskriver de som en mildare släkting till malört, medan till exempel älggräs är en lite udda ört som växer i fuktig skogs- och ängsmark.

– Vi plockar våra kryddor själva. De flesta hittar man bara man vet var man ska söka och vilken tid på året de finns. Alla bär eller örter vi använder finns i Skåne, men hur långt norrut vet jag däremot inte, säger Solweig Olsson.

Hennes personliga snapsfavorit heter citronella, en snaps smaksatt med citron och vanilj, medan makens är en snaps på lagrade rönnbär.

– Men det beror lite på vad man ska äta till, säger de.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter. maunula@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.