Adjö till skolan i Önnestad

På fredagen sjöngs det om studentens lyckliga dagar. Stämningen var på topp när 55 lyckliga studenter från Önnestadsgymnasiet sa adjö till skolans värld och omfamnade en oviss men spännande framtid.
Kristianstad • Publicerad 16 maj 2008
"För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten..." Bild: Willy Alm
"För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten..." Bild: Willy AlmFoto: 

- Det känns otroligt bra! Den här dagen har varit helt underbar, sa den exalterade och nykläckta studenten Tobias Branning, och dessutom den enda killen som tog studenten från naturbruksprogrammet med inriktning på hästhållning.

- Det enda som är lite trist är att vi är den enda skolan som tar studenten idag. För till exempel mig som är från Hässleholm blir det inte riktigt samma sak att åka runt i en utsmyckad bil och skråla när ingen annan gör det.

Den något tidiga skolavslutningen beror på att Önnestadsgymnasiets elever gör sina praktiker under loven. Detta främst på grund av att jordbrukseleverna behöver komma ut relativt tidigt på försommaren för att arbeta.

- Alla jordbrukseleverna har fått jobb så det känns bra. För de som läst hästhållning är det lite tuffare arbetsmarknad och många jobb kräver vidareutbildning men det kommer inte bli några problem för de här eleverna. Faktum är att betygsresultatet bland årets studenter har överlag varit ovanligt bra så det ska säkert lösa sig för allesammans, sa en stolt Hans Martinsson, rektor på Önnestadsgymnasiet.

Och det var både med sorg och glädje som han tog farväl av sina elever.

- Det är blandade känslor hos både elever och lärare på en sån här dag. Eftersom vi är en liten skola där flera av eleverna även bor på vårt internat blir det att alla umgås väldigt intensivt. Så samtidigt som det har varit en jättefin dag har det också varit väldigt sorgligt.

Men hos de flesta var det ändå glädjen som dominerade.

- Det har varit fullt ös hela dagen och nu ska jag hem och fortsätta firandet med mina 50 gäster och bara njuta, sa den färdigbakade studenten och lantbrukaren Fredric Jönsson som började sin resa mot framtiden i ett släp klätt i björkris och ballonger.

Jin Lavesson 044-185500 nyheter@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.