Af sätter till extra resurser

Ungdomsarbetslösheten ska minskas. Nu sätter Arbetsförmedlingen till extra resurser för att få ner siffrorna.
Kristianstad • Publicerad 7 februari 2008

Ungdomsarbetslösheten har varit högst i Skåne. Det är ett problemområde som nye AF-chefen Eva Bohlin har känt till sedan långt innan hon började här i januari.

- Den är hög jämfört med Malmö, som samtidigt är en av de mest dynamiska arbetsmarknadsregionerna i Sverige. Jämför vi med andra håll i Sverige, exempelvis Blekinge, ligger det på en mer normal nivå, säger Eva Bohlin om siffrorna.

I slutet av 2007 låg ungdomsarbetslösheten på 3,7 procent i Skåne, 6,7 procent i Kristianstad och 7 procent i Blekinge. Från första mars börjar ett arbetslag om fem personer att jobba med att minska ungdomsarbetslösheten i Kristianstad.

- Det innebär en rejäl förstärkning. Gruppen har i princip varit tre personer under en lång period, säger chefen.

Extra resurser tas via omdisponering inom enheten, inga resurser tillförs utifrån. Arbetslaget ska jobba mer företagsinriktat, ge sig ut och besöka företag som hon kallar för deras viktigaste kund.

- Vi har både arbetsgivare och arbetssökande som kunder. Men utan arbetsgivare har inte den andra kunden så mycket att hämta här.

Målet är att få ner ungdomsarbetslösheten. Men konkreta siffernivåer talas det inte om:

- Men ingen ska gå längre än tre månader utan att komma in i jobb- och utvecklingsgarantin som finns. Då gäller det att matcha, matcha och matcha mot lediga jobb, säger Eva Bohlin.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.