Annons

”Ahlfridh stannar på posten i Ystad”

Jan-Inge Ahlfridh tar inte jobbet som kommundirektör i Kristianstad. Det beskedet fick Ystads kommunalråd Thomas Lantz (m) och oppositionsrådet Kent Mårtensson (s) redan för en vecka sedan. –Beskedet gäller, säger Thomas Lantz. Ahlfridh bekräftar påståendet.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2001

Det är nu över tre veckor sedan kommunstyrelsen i Kristianstad beslöt att den nuvarande kommunchefen i Ystad, Jan-Inge Ahlfridh, ska bli kommunens första kommundirektör. Trots det har Ahlfridh inte bestämt sig ännu och undertecknat anställningskontraktet. Han har heller inte sagt upp sig från jobbet i Ystad.

Det är tveksamt om han kommer att göra det. Redan för en vecka sedan fick kommunalrådet Thomas Lantz (m) och oppositionsrådet Kent Mårtensson (s) beskedet att Ahlfridh stannar i Ystad.

Annons

–Vi fick ett muntligt besked om det ja, bekräftar Kent Mårtensson.

–Jag utgår från att det beskedet gäller, säger Thomas Lantz. Att ett besked från Ahlfridh dröjer har fått politiker i Kristianstad att tvivla på hans intentioner.

–Jag var mer säker på att han skulle komma inför kommunstyrelsen 20 december, när vi hade fått hans ansökan, säger Christer Ewe (m). Det har dragit ut på tiden.

De nya uppgifterna påverkar inte personaldirektör Leif Rülf. Han anser att det som sades i måndags, då Jan-Inge Ahlfridh var i rådhuset i Kristianstad för att diskutera sitt anställningskontrakt, gäller. Ahlfridh ska se över avtalet med sin fackliga organisation och sedan meddela sin ståndpunkt.

–Jan-Inge Ahlfridh behöver i princip inte skriva under anställningsavtalet förrän den dag då han kliver innan för dörrarna här. Bollen är hans, säger Rülf. Samma besked lämnar kommunalrådet Bo Kristiansson, trots att han enligt uppgift ska vara informerad om Ahlfridhs besked till politikerna i Ystad.

–Jag har inte fått några som helst signaler om annat än det kommunstyrelsen har beslutat, säger Kristiansson. Därför kan jag hela inte kommentera Ystadsrådens, jag höll på att säga, fromma förhoppningar.

Menar du att det de säger bara är ett spel?

–Nej, jag känner Thomas Lantz och Kent Mårtensson väldigt väl, så det tror jag inte. Däremot är jag medveten om att de gärna vill ha kvar Jan-Inge Ahlfridh, säger Bo Kristiansson. Och så verkar det bli, framgår av det samtal som Kristianstadsbladet hade med Jan-Inge Ahlfridh sent igår eftermiddag.

Stämmer det att du sagt till politikerna i Ystad att du ska stanna där?

–Ja, jag är anställd av Ystads kommun och förväntas givetvis att utföra mitt arbete här, svarar Jan-Inge Ahlfridh.

Annons

Jag menar förstås om du ska stanna kvar som kommundirektör även i framtiden.

–Det kan förväntas att jag stannar, men om det verkligen blir så vet jag inte förrän nästa vecka, då jag ska lämna besked till Kristianstad. Jag måste få en chans att tänka över mitt beslut. Det handlar ju om att skaffa bostad och liknande.

Menar du att Thomas Lantz och Kent Mårtensson talar osanning?

–Nej, mina politiker ljuger aldrig, säger Jan-Inge Ahlfridh.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons