Annons

Åhus historiaska visas upp

ÅHUS. Stor festlig invigning bjuds på Åhus museum nu på lördag. Då öppnar Regionmuseet en helt ny, permanent stadshistorisk utställning. – Åhus stad är en av landets bäst bevarade medeltida städer och vi har grävt väldigt mycket här, säger arkeolog Helén Lilja. – Det känns väldigt roligt att få visa vad vi hittat för såväl Åhusborna som den breda allmänheten.
Kristianstad • Publicerad 13 juni 2002
Nya utställningen på Åhus museum har utformats av bland andra arkeolog Helén Lilja, som målar klart en monter inför lördagens invigning.Bilder: TOMMY SVENSSON
Nya utställningen på Åhus museum har utformats av bland andra arkeolog Helén Lilja, som målar klart en monter inför lördagens invigning.Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Svartbrödernas kyrkogård grävdes ut under sommaren 1996 och i utställningen ingår skelett nummer 73; ett barn på två år.
Svartbrödernas kyrkogård grävdes ut under sommaren 1996 och i utställningen ingår skelett nummer 73; ett barn på två år.Foto: 
Utsikt från museet rakt in i medeltiden: Åhus kyrka.
Utsikt från museet rakt in i medeltiden: Åhus kyrka.Foto: 
Det gamla rådhuset vid torget i Åhus – nuvarande museet – finns med på teckningen över den medeltida staden, ritad av Åhuskonstnären Tina Lundgren.
Det gamla rådhuset vid torget i Åhus – nuvarande museet – finns med på teckningen över den medeltida staden, ritad av Åhuskonstnären Tina Lundgren.Foto: 

Det gamla rådhuset vid torget i Åhus har varit museum sedan 1974 och har använts för tillfälliga utställningar och andra aktiviteter. Härom året stod valet mellan att vinna eller försvinna och Regionmuseets styrelse valde det förstnämnda. – Det lades fram ett förslag till satsning på museet och genom omprioriteringar har nu en basutställning i form av en permanent stadshistorisk utställning kunnat bli verklighet, säger Helén Lilja. Till utställningen har mängder av arkeologiska fynd plockats hem till Åhus från Historiska museets magasin i Lund och Regionmuseets gömmor på Norra kasern. Bland fynden finns både vardagens enkla föremål och unika lyxföremål. Ett förgyllt hästhuvud med inläggningar av granater är en av utställningens godbitar. – I Åhus finns alla lämningar som förknippas med en medeltida stad: rådhus, kyrka, kapell, klosterruin, borg och stadsmur samt dessutom själva torget och gatunätet - och allt inom ett mycket begränsat område, säger arkeologen. Stadens läge utmed Helgeå, vid åns mynning, var en väl vald plats för handel och kontroll av handel. Invid åns mynning fanns redan vid slutet av 600-talet en stor handelsplats, fullt jämförbart med de mera kända handelsplatserna Helgö och Birka i Mälaren och Hedeby på Jylland. – Stadsmur är det ju som exempel bara Visby och Åhus som kan visa prov på. Regionmuseets satsning på Åhus museum har vunnit stort gehör hos Åhusborna. Invigningsdagens festligheter på torget arrangeras i samarbete med Åhus.com, Åhus församling, S: ta Annas gille, Lions Club Åhus och Åhus Gästis. Thomas Gejrot inviger utställningen och under hela eftermiddagen blir det i museet och kring torget musik, filmvisning, tipspromenad, öppet hus, lekar, underhållning, stadsvandring, mat, kaffe, med mera. – Överraskningar inträffar under hela dagen, då torget förvandlas till en livfull handelsplats, säger Helén Lilja, som utformat utställningen tillsammans med arkeolog Johan Dahlén, fotograf Evelyn Thomasson och teknikerna Jill Olsson, Pär Nilsson och Jan Åkesson. Det gamla rådhuset, som också för egen del har medeltida delar i huset, har nu fått två nygjorda utställningsrum (ett om sakerna och ett om människorna) samt nyrenoverad entré. Museet håller öppet varje eftermiddag fram till och med augusti månad och erbjuder allmänna guidningar varje helg hela sommaren samt tisdagar och onsdagar i juli. – Vi bemannar med en personal från museet, men även S: ta Annas gille ställer upp ideellt för att få verksamheten att fungera, och det är vi mycket glada för, säger Helén Lilja. Det kommer även att serveras enklare förtäring och utemöbler ska ställas fram. – Museet är en perfekt plats mitt i den medeltida staden, konstaterar hon. Hon hoppas såklart på att utställningen ska bli välbesökt och drömmer bland annat om att varenda skolklass som läser medeltida historia ska besöka museet i Åhus. karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-28 91 30
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons