Annons

Åhus strand äts upp av havet

– I går blev jag rädd! Åhusbon Ingrid Stenram berättar om tisdagens promenad på Äspetstranden mellan Revhaken och Snickarhaken. Den sydostliga vinden fick havet att ”äta upp” så gott som hela stranden. Och på den remsan som fanns kvar sjönk Ingrid plötsligt ner till knäna, hennes stövlar var nära att fastna och hon fick krypa tillbaka till fast mark.
Kristianstad • Publicerad 20 september 2001

Stranderosionen i Åhus och runt om Skånekusten är ingen ny företeelse. Men i samband med tisdagens oväder och hårda vind från sydost gjorde sig problemet påtagligt påmint.

– Det är sällan det blåser sydostlig vind, men den här gången låg den på ordentligt, säger Ingrid Stenram, som vanligt tog sig en promenad på Äspetstranden.

Annons

– Det såg ut som om någon hade grävt där med grävskopa! Till och med strandråg var borta på vissa ställen. Ingrid minns de stora sanddynerna på Äspetstranden när hon var barn på 20- och 30-talet och som fanns kvar ännu på 50-talet.

Men efter hand har havet tagit bit för bit av strandremsan och på 80-talet krympte den, enligt Ingrid Stenram, med närmare tiotalet meter.

– För två-tre år sedan var jag själv med om att göra en namninsamling mot stranderosionen på Äspet, säger hon. Däremot tror jag aldrig den kom fram till politikernas bord, eftersom kommunen redan arbetade med problemet.

Tisdagens omtumlande promenad på stranden påminde henne på nytt om problemet med utnötningen av stranden.

– Jag kunde inte drömma om att havet kunde gräva sig ner i sanden på det viset, berättar hon.

Själv bor hon en bit upp på Villavägen och har inte de problem som strandnära tomter har, exempelvis vid Videvägens nedgång.

– Där har det bildats typ en ravin under de senaste tre åren, säger hon. Kristianstads kommun är sedan en tid med i det erosionsskadecentrum som ett tiotal kommuner i Skåne har bildat. Det senaste mötet för några månader sedan hölls för övrigt just i Åhus.

– Vi konstaterade då att havet ger och havet tar, säger Lars Harald, teknisk chef på C4 Teknik.

– I Åhus har vi följt situationen ganska noggrant och hittills inte haft så stora problem. För tio år sedan var det visserligen inte mycket kvar av stranden, men därefter har det blivit en förändring åt det positiva hållet.

Lars Harald berättar att man exempelvis i Ystad har experimenterat mycket med pirar och vallar, men att det inte finns någon säker teori om vad som är bäst att göra.

Annons

– Som sagt, naturen gör sitt. Den både ger och tar och det bästa är att naturen sköter det hela. För gör man sig av med problemet på ett ställe, så kommer det lätt någon annanstans.

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons