Åhusbo snuvade motionärer på nummerlappar

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Janerik Henriksson/TT

Erbjudanden om startplats till motionslopp som Lidingöloppet, Vasaloppet och Siljan runt fick 26 personer att betala in pengar i förskott. Men några nummerlappar kom aldrig. Nu har en Åhusbo dömts till fängelse för bedrägeri.

– Varför det blev så beror dels på ett spelmissbruk och att jag gör av med mer pengar än jag får in, berättade Åhusbon för tingsrätten.

Han är tidigare dömd för samma slags brottslighet. Då handlade det om telefoner och konsertbiljetter till Justin Bieber. Nu om startplatser till stora, folkliga motionslopp som Lidingöloppet, Stafettvasan och Siljan runt.

– Hur kommer det sig att du valt de aktiviteterna, frågade åklagaren Martin Hansson.

    – Ofta finns det sådana som ligger ute på Blocket och Startplatser.se, svarade Åhusbon.

    Någon gång har han själv utannonserat startplatserna, men oftast har han svarat på andras förfrågningar om andrahandsbiljetter. Åtalet omfattar 26 spekulanter som lurades på totalt 21 100 kronor, som mest 3 000 kronor vid ett tillfälle för en biljett till Stafettvasan.

    – Vad hände om någon svarade? Om den var intresserad, frågade Martin Hansson.

    – Då var förfarandet att jag velat ha betalt i förskott. Hälften gick med på det, hälften gick inte med på det. En del vill betala halva summan först och halva summan när de fått startplatsen, svarade Åhusbon.

    Tingsrätten ansåg att det systematiska beteendet gör att gärningarna ska bedömas som bedrägeri och inte som bedrägligt beteende, vilket är en mildare rubricering. Efter överläggning dömde rätten Åhusbon till två månaders fängelse. Skyddstillsyn anses inte tillräckligt eftersom mannen återfallit i samma typ av brottslighet, dessutom under prövotid.