Åhuscampare registreras

På Åhus camping släpps ingen gäst in utan campingkort. Därmed har campingen också löst problemet med att registrera alla utländska gäster som krävs enligt Schengenreglerna.
Kristianstad • Publicerad 10 juli 2002
På Åhus camping släpps ingen gäst under bommen utan att först ha registrerats. Krav som ställs enligt Schengenreglerna. Bild: PIERRE ALEXANDERSSON
På Åhus camping släpps ingen gäst under bommen utan att först ha registrerats. Krav som ställs enligt Schengenreglerna. Bild: PIERRE ALEXANDERSSONFoto: 

Ann Charlott Molin 044-289349 Sedan förra våren ställer Schengenavtalet krav på att hotell, campingar, vandrarhem, gästhamnar och liknande ska registrera alla utländska gäster. Något som fungerar lite si och så i landet, enligt vad länspolismästare Leif Ahlabo, som handlägger gränskontrollfrågor på Rikspolisstyrelsen, uppger till TT. Emeli Askfelt arbetar i receptionen på Åhus camping och demonstrerar hur registreringen fungerar. – Alla gäster måste ha ett så kallat campingkort på vilket gästens namn, adress, hemland, personnummer eller passnummer finns inlagt. Det är bara att köra det i datorn och ut kommer en färdig blankett med alla uppgifter. Gästen har bara att fylla i datum och underteckna. Vi har haft det här systemet sedan förra året när reglerna infördes. På Hotell Åhusstrand är man också noga med att följa reglerna och sedan påbudet kom i mars förra året registrerar man alla utländska gäster, vilket medför extra besvär i receptionen. Lars Ekelöf är ansvarig för både vandrarhemmet och gästhamnen i Åhus. Där började man ambitiöst förra sommaren med registreringen men i år har det fått vara. – Man har lastat på oss gränspolisens uppgifter och vi har svårt att hinna med att kolla alla gäster. Vi har inte fått någon information från myndigheterna än mindre någon ersättning för extraarbetet. Och till vilken nytta ska alla gäster registreras? Lars Ekelöf är inte ensam om att ifrågasätta behovet av registrering av utländska gäster. Många av hans kolleger runt om i landet har också valt att låta bli. På Kastanjelund i Yngsjö till exempel nöjer man sig med att anteckna från vilket land gästerna kommer. Till gästhamnen i Åhus kommer omkring 20 procent tyskar, 10 procent är strögäster från andra Östersjöländer och 70 procent kommer från Danmark. På Rikspolisstyrelsen är man tveksam till hur man ska hantera de nordiska besökarna. Leif Ahlabo anser att det egentligen inte behövs någon registrering av dem eftersom vi har den nordiska passöverenskommelsen. I andra Schengenländer kan polisen be att få se listor över utländska gäster och göra kontroller. Men för att en svensk polis ska kunna kräva fram listorna, om de nu alls finns, måste polisen misstänka att en viss bestämd person bör kontrolleras. – Så vi har ingen nytta av det här, säger Leif Ahlabo till TT. Den som slarvar med registreringen kan inte bötfällas enligt gällande lagstiftning. nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.