Åhusprofil fick Årets miljöpris

Kristianstad Artikeln publicerades

Amanda Borneke från Åhus fick inte bara Årets miljöpris av Betonginitiativet i torsdags. Hon utsågs också till Betonggalans bäst klädda för sin klimatvänliga outfit.

Återvinningsbar outfit från topp till tå gjorde Amanda Borneke till galans bäst klädda.
Foto: Boel Ferm
Återvinningsbar outfit från topp till tå gjorde Amanda Borneke till galans bäst klädda.

I ett år har Amanda Borneke, 25 år, från Åhus jobbat som kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöledare på CS Riv & håltagning i Göteborg. Redan är hon en välkänd hållbarhetsprofil, enligt Betonginitiativet som gav henne Årets miljöpris i Stockholm i torsdags.

– Det var så fint. Jag är den första människan och kvinnan som får priset. Det brukar gå till företag.

Vad betyder priset för dig?

– Priset är verkligen ett kvitto på att ett hållbarhetstänk har en tydlig plats i byggbranschen. Jag tänker att det kan fungera som en accelerator eller boost för att få företag att fatta att det kan vara lönsamt att jobba med hållbarhet. Det är ingen som vågar lyfta de frågorna i byggbranschen. Det är lite modigt att ta den striden och dessutom är den som gör det en ung tjej.

Är det tufft att jobba med de frågorna?

– Nej, det är en utmaning men absolut inte tufft. Utmaningen ligger i mitt ledarskap, i att förklara så att andra förstår. Ofta glömmer man bort att projekt också måste vara socialt och ekonomiskt hållbara. Annars blir de inte långsiktiga.

Amanda Borneke har jobbat med hållbarhet i byggbranschen det senaste året.
Foto: Privat
Amanda Borneke har jobbat med hållbarhet i byggbranschen det senaste året.

Fakta

Därför får Amanda Borneke Årets miljöpris

Hon har sett till att det finns upphandlingskrav för återbrukad betong och kvalitetssäkringar för betong som konstruktionsmaterial.

Möjliggjort att CS blivit Sveriges första riventreprenör att skriva på färdplanen för fossilfri bygg- och anläggningssektor.

Skapat opinion för dekonstruktion av byggmaterial, snarare än demolering.

Betonginitiativet delar ut priset och är ett samarbete mellan byggbolag, betong- och cementtillverkare, fastighetsbolag, myndigheter, forskare och några kommuner.

Visa mer...

Vid prisutdelningen fick hon motiveringen i koncentrat: att hon inte bara river murarna utan återanvänder dem, med anspelning på hennes arbete att få fler att inse att betong kan återanvändas i nya byggen.

– Det var en så fin motivering. Den gick rakt in i hjärtat.

Dessutom utsågs Amanda Borneke till galans bäst klädda med sin återbrukade outfit. På huvudet hade hon ett stålnät som hennes mammas salong Bahlsam hår & makeup i Åhus använde första gången på en catwalk 2004. Strumpbyxorna var av 100 procent återvunnen polyester och elastan från Swedish Stockings. Handväskan var tillverkad av plastmatta från Tarkett och designad av finska designföretaget Think Today.

Och klänningen, som Fristad sytt, kan hon snart använda till vardags i en helt annan skepnad.

– Hela grejen är att klänningen är gjord av stora sjok och väldigt få sömmar. Tanken är att vi ska återbruka tyget och sy ett par arbetsbyxor som jag kan använda på byggplatser. De svarta blommorna kommer från svarta knäskydd på arbetsbyxor.

Amanda Bornekes hårprydnad har använts på catwalk förut. Klänningen är nysydd av Fristad som nu ska förvandla den till arbetsbyxor och det svarta blommönstret är från knäskydd på arbetsbyxor. Solglasögonen är tillverkade av kaffesump.
Foto: Boel Ferm
Amanda Bornekes hårprydnad har använts på catwalk förut. Klänningen är nysydd av Fristad som nu ska förvandla den till arbetsbyxor och det svarta blommönstret är från knäskydd på arbetsbyxor. Solglasögonen är tillverkade av kaffesump.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.