Annons

Åhusungdomar får stipendier

ÅHUS. Är stiftelsen Skolfondskassan i Åhus bekant? Kanske för elever som på 50- och 60-talet tilldelades en tia eller två, definitivt för ungdomar som de senaste åren fått 2000-3000 kronor vardera. – Skolfondskassan grundades för 200 år sedan och har idag bättre avkastning än någonsin, säger ordföranden Erland Stiber, kyrkoherde i Åhus församling.
Kristianstad • Publicerad 13 september 2001

Åhus hade privatskola på 1800-talet. I januari 1801 kom Skolfondskassan till i syfte ”att få en reglerad skolinrättning iståndsatt, till ungdomens undervisning i kristendomskunskap samt räkning och skrivning”. De första bidragen kom från herr fältkamreren och tullförvaltaren Johan Schaar samt kofferdikaptenerna Nils och Måns Mauritsson på sammanlagt 16 riksdaler. 1851 upprättades och godkändes reglemente för skolinrättningen. Skolans uppgift var att ge barnen ”en allmän, humanistisk kunskap, för att utbildas för handel och näringar, eller, i allmänhet de yrken, vartill en sådan kunskap erfordras”. Trots 1842 års folkskolestadga, då obligatorisk skolgång påbjöds, fortsatte privatskolan i Åhus fram till 1920. Skolan hade då ekonomiska svårigheter och de medel som fanns kvar fördes över till Stiftelsen Skolfondskassan. 1987 uppgick tillgångarna till 160000 kronor. Under alla 200 åren har det suttit aktade män i styrelsen. Kyrkoherden i församlingen har varit självskriven som ordförande, direktionen på Absolut-fabriken har hela tiden varit representerad. – Det roliga är att vi under en tioårsperiod lyckats öka och mer än fördubbla kapitalet till närmare 400000 kronor idag, säger Erland Stiber, som vid sin sida i styrelsen har Margareta Christiansen, Magnus Bolmstrand, Göran Bäckmark, Hannelore Dreutler, Per Malmberg, Krister Asplund och Folke Svensson. Därmed kunde årets stipendiater: Anna Heinrup, Erik Larsson och Gustav Strömbäck, tilldelas vardera 6000 kronor. – Beloppen kan i dagsläget inte vara hur små som helst, säger Krister Asplund. – Vi vill ge en uppmuntran och starthjälp till vidare studier efter gymnasiet. Tio ungdomar hade sökt årets stipendiepengar och de tre med bäst meriter fick. karin.hallengren @kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons