AI kan användas i Skåne för att hitta bröstcancer – blir dyrare
Rådet har fått frågan om Region Skåne skall använda ett system baserat på artificiell intelligens (AI) samt en bröstradiolog som granskar bilder vid bröstcancerscreening med mammografi.
Ställningstagandet är att rådet rekommenderar att så kan ske.
– Det finns ett vetenskapligt stöd för att AI-baserat system och en bröstradiolog är lika bra eller bättre på att hitta misstänkt bröstcancer som dubbelgranskning av två bröstradiologer, skriver rådet och baserar sin rekommendation på en rapport från HTA Syd (”Health Technology Assessment”). HTA är en tvärvetenskaplig process för utvärdering av kunskapsläget för en metod, teknik eller behandling i hälso- och sjukvården.
”Ett AI-baserat system och en bröstradiolog är lika bra eller bättre på att hitta misstänkt bröstcancer som dubbelgranskning av två bröstradiologer.”Metod- och prioriteringsrådet i Region Skåne
– Metod- och prioriteringsrådet bedömer att det vetenskapliga underlaget stödjer att bildgranskning med ett AI-baserat system i kombination med bröstradiolog kan vara likvärdigt vad gäller upptäckt av misstänkt cancer och därmed inte vara sämre än dagens standardrutin med dubbelgranskning av två bröstradiologer. Det kan samtidigt beroende på kontext frigöra bröstradiologisk kompetens för andra uppgifter med annan patientnytta, skriver rådet.
Däremot görs det inte av kostnadsskäl. Det blir inte billigare än att låta två radiologer granska bilderna. Flera räkneexempel från HTA visar att införandet av AI för detta ändamål kan öka kostnaderna på kort sikt. Därför bör man se till att AI leder till hälsovinster eller andra värden för vården som kan motsvara dessa kostnadsökningar.
Rådet flaggar också för att införandet av AI i detta sammanhang kan medföra flera etiska frågeställningar. Dels hur de stora datamängderna ska hanteras och den personliga integriteten ska säkras. Dels den kliniska professionens roll och tilltro till sin kunskap.
En annan etisk utmaning är att det kan leda till att fler fall av bröstcancer upptäcks tidigt, men att detta kanske inte leder till sänkt dödlighet i bröstcancer. Vad detta kan få för betydelse är oklart i nuläget.
Efter rådets rekommendation är det nu upplagt för vidare diskussion i Region Skåne, om AI-metoden ska införas eller inte.
Rådet anser inte att AI ska användas som enda granskare av bilderna, utom i forskningsändamål.
AI i mammografi
AI kan hitta cancer på samma sätt som en radiolog. Bilder jämförs med en bank av tidigare bilder, och avvikelser identifieras. AI-algoritmer tränas då upp med en stor mängd bilder.
I en undersökning på KI (Karolinska Institutet) visade det sig att de flesta kvinnor var positiva till att få bilderna analyserade av en dator.
AI används eftersom det är stor brist på röntgenläkare, samtidigt som dagens teknik missar nästan en tredjedel av fallen.
Mammografi används för att tidigt upptäcka bröstcancer, och här hittas cirka 70 procent av fallen. Resten upptäcks via symtom, oftast av kvinnorna själva.
Källa: KI