Åkern klarade översvämning

– Så här högt stod vattnet, säger Sven Åkesson och måttar med handen i luften ovanför sig. Det är svårt att tro. Halvmeterhög vårvete svajar sakta fram och tillbaka runt våra ben, marken är torr och luften nästan outhärdligt varm.
Kristianstad • Publicerad 17 juli 2002
Här sipprade vattnet över vallen i februari. Sven Åkesson och hans grannar arbetar med att förbättra vallen med plast och lera, bräderna räcker inte till. Bild: PER ROSENQVIST
Här sipprade vattnet över vallen i februari. Sven Åkesson och hans grannar arbetar med att förbättra vallen med plast och lera, bräderna räcker inte till. Bild: PER ROSENQVISTFoto: 

För bara några månader sedan var det oklart om här skulle växa några grödor i sommar. Sist Kristianstadsbladet var i Ebbetorp hotade den höga vallen bredvid oss, som nu är övervuxen av nässlor och tistlar, att brista. Det var i februari och Sven Åkesson och hans grannar arbetade nästan dygnet runt för att förhindra vattenmassorna i Helge å att ytterligare svämma ut över deras åkrar. Det räckte gott och väl med att hälften av ytan, 75 hektar, låg under spegelblankt vatten. Sven Åkesson, lantbrukare på Trälleborgsgården, precis vid vägen till Torsebro, minns både de arbetsamma dagarna när vallen skulle tätas, och roliga episoder i översvämningens fotspår. En dag när han och hans son vadade i det grundaste vattenmassorna kom en kanot flytande. – Vi hade spadar och min son använde dem som paddlar. Han kunde paddla hela vägen hem! Då var det svårt att tänka sig att de nu skulle gå här och ha en bra och antagligen tidig skörd framför sig. – Skörden kommer inte att bli sämre i år på grund av vattnet. Det sjönk undan väldigt snabbt. Sven Åkesson hade inte sått något höstutsäde. Markerna var våta redan i höstas och det var svårt att så någonting. – Det känns bra nu, säger han och pekar bortåt granngården. Lantbrukaren där hade sått höstvete som vattnet obönhörligen svepte bort vid sin framfart. Men fälten står inte obrukade. Så fort marken torkade kunde grannen så vårutsäde, vete som nu mognar i sommarvärmen. Även om skörden är räddad blev vattnet en dyr historia för dem som förlorade sitt höstutsäde. – Det blev dubbel utsädeskostnad och dubbelt så många arbetstimmar för dem, suckar Sven Åkesson. Han vet att han var lyckligt lottad. På andra sidan Helge å står somliga fält utan grödor detta år. Sven Åkesson och grannarna har alltid varit medvetna om vattnets höjdnivåer. För drygt 50 år sedan låg deras marker under vatten, innan några lantbrukare slog sig samman och bildade ett invallningsföretag som pumpade vatten, dränerade och dikade området för att kunna bruka jorden. Invallningsföretaget Råbelöv Torseke finns kvar, och lantbrukarna i området är delägare. Hela tiden arbetar de med att bättra på vallen som håller Helge å på plats. Det vatten som årets första månader förde med sig lärde dem mycket om invallning. De spåntade bräder som använts för att täppa till mullvadshål och andra läckor i jordvallen räckte inte till. Plast och mer lera behövdes för att hålla vattnet borta. Där vägen över fälten slutar ligger en stor hög med jord och lera. Det är rester från kommunens arbete med att lägga en vattenledning i närheten, som lantbrukarna tagit hand om och som nu ska förstärka vallen ytterligare. – Vi lär oss efter hand, säger Sven Åkesson. Han tror och hoppas att de skulle stå bättre förberedda om nästa år bjuder på ytterligare översvämningar. eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044 - 18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.