Annons

Åklagarna vill att bilhandlare fängslas

Åklagarsidan yrkade på tre års fängelse mot den före detta bilhandlare från Kristianstad som misstänks för grovt skattebedrägeri från 1991 och grov oredlighet mot borgenärer 1995. Rättegången avslutades sent på tisdagen.
Kristianstad • Publicerad 26 september 2001

Åklagarna anser inte att den långa tid som gått bör räknas bilhandlaren till godo vid straffmätningen. Däremot kan de tänka sig ett avdrag på strafftiden med två månader med hänsyn till att mannen suttit häktad två veckor, både i Spanien och Sverige och dessutom haft kommunarrest under ett år på den spanska solkusten. Försvarsadvokaterna Göran Rise och Sven Fagrenius underkände båda helt åklagarens bevisning. – Under alla omständigheter är det uteslutet att döma till fängelse. Den enda tänkbara påföljden vid en fällande dom är villkorligt med hänsyn till den långa tid som gått sedan de påstådda brotten, menade advokat Göran Rise. Misstanken om grovt skattebedrägeri hänger samman med att bilhandlaren inte lämnade självdeklaration för 1991, varför han blev skönstaxerad. En skatterevision visade dock att han skulle betalat ytterligare 2,4 miljoner kronor i skatt, främst från reavinst på en aktieförsäljning i Kristianstad. Bilhandlaren säger att han trodde att han skulle få kvitta bort en lika stor förlust av en handpenning från en fastighetsaffär i Spanien 1991 med motsvarande reavinstskatt från aktieförsäljning i Kristianstad. Chefsåklagare Jörgen Lindberg hävdar att någon kvittningsbar förlust inte har ägt rum i Spanien. Advokat Göran Rise gick så långt att han uppmanade tingsrätten att helt strunta i det påståendet, eftersom åklagaren inte brytt sig om att förhöra de personer som var bilhandlarens motpart på handlingarna. Åklagarna lägger också bilhandlaren till last som oredlighet att han vid en bodelning 1995 inte tog upp den tillkommande skatteskulden samt tog upp en fastighet i cirka två miljoner kronor för högt belopp. Bilhandlaren försvarar sig med att han inte kände till den kommande skatteskulden vid bodelningen och att han gick efter en värdering på fastigheten. Tingsrätten meddelar dom senare. lennart.svenezon @kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons