Annons

Aktier erbjuds i hamnbolag

Kommunen vill inte längre vara majoritetsägare i Åhus hamn & stuveri AB. Det sa kommunalrådet Michael Anefur (kd) vid ett företagarmöte igår.
Kristianstad • Publicerad 18 september 2003

– Vi har bjudit ut aktier till försäljning till stuveriintressenter.

Tillväxt- och näringslivsfrågor stod på dagordningen när Företagsgruppen C4 igår kväll hade medlemsmöte på Krinova. Utöver företagare medverkade även politiker från flera av kommunens partier och flera av kommunens förvaltningschefer.

Annons

En av talarna var tillväxtkommunalrådet Michael Anefur. Han valde i sammanhanget att förekomma all eventuell kritik mot den omdebatterade affären då bolaget Åhus hamn & Stuveri AB, som ägs till 54 procent av kommunen, köpte upp en skeppsmäklare.

– Jag vill ta upp saken på eget bevåg eftersom många har tyckt att vi har varit ute och seglat i den frågan.

Först sa han att Kommunförbundets jurister har konstaterat att affären inte var olaglig och därefter försvarade han sig mot kritiken att kommunen har begränsat konkurrensen med uppköpet av skeppsmäklaren. – Vi har bjudit ut aktier till försäljning till stuveriintressenterna. Vi har 54 procent i dag och är beredda att sälja så att vi inte längre är majoritetsägare. Det är inte några formella förhandlingar som har inletts, utan vi har pratat med intressenter i hamnen om de är beredda att köpa aktier.

– När det gäller konkurrensen är det så att den mäklare som skulle kunna anse sig vara förfördelad har tagit ett stort antal affärer från den andra mäklerifirman. Till yttermera visso är det en ny mäklare på gång i hamnen och nu är det tre i stället för två mäklare i Åhus.

I övrigt talade han om vikten av att ha en positiv bild av Kristianstad. Med en overheadbild i bakgrunden, "Det går bra för Kristianstad", radade han upp ett flertal punkter där han anser att det går bra.

– Antalet ledigförklarade jobb ökar, arbetslösheten sjunker, förvärvsfrekvensen är hög, nyföretagandet ökar, Krinova är en bra utvecklingsmotor, högskolan expanderar och gastronomiutbildning är på gång i Kristianstad. Jag har fått frågor om vad som händer i Kristianstad. Detta är vad som händer. En mer kritisk syn på kommunens tillväxtmöjligheter gavs av Joakim Bogdanoff från Svenskt Näringsliv. Han presenterade en undersökning som organisationen har genomfört i landets kommuner, där företagare och politiker har tillfrågats om sina attityder till företagsklimatet.

I undersökningen ingår till en rankingtabell och i år halkade Kristianstads kommun ner till 102:a plats i landet från 78:e förra året. Företagargruppens Bo Karlsson påpekade att relationen mellan företagare och kommunen har blivit bättre i Kristianstad.

– I backspegeln så har det förändrats positivt. Det är fler möten med politiker och tjänstemän där vi diskuterar företagsfrågor.

Marcus Haraldsson

044-18 55 53

marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons