Annons

Aktiv jakt på studenter gav resultat

Efter ett tämligen svalt intresse i första ansökningsrundan verkar Högskolan Kristianstad nu fylla sina program. Högskolan har under sommaren gått ut mer aktivt i jakten på studenter. För första gången riktades en informationskampanj direkt till presumtiva studenter i hela södra Sverige.
Kristianstad • Publicerad 10 augusti 2001

Antagningen till högskolans program sköts i första hand av Verket för högskoleservice, VHS. När snabbstatistiken över sökande kom från VHS i maj såg det ut som om Högskolan Kristianstad skulle få svårt att fylla platserna på några program. Framför allt gällde det de tekniska och naturvetenskapliga områdena. Den dåliga sökbilden fick högskolan att ta till nya grepp i jakten på studenter. Man bestämde sig för att skicka riktad information till dem som slutat gymnasieskolan med rätt behörighet i hela södra Sverige, för att på så sätt fånga upp fler studenter i en lokal antagning. – Tidigare har vi fått studenter ändå. Det är först nu som det blivit nödvändigt att marknadsföra våra utbildningar, säger Inger Svensson, antagningsansvarig vid Högskolan Kristianstad. Institutionen för teknik skickade broschyrer om polymeringenjörsprogrammet och naturvårdsingenjörsprogrammet till dem som slutat gymnasiet i hela södra Sverige upp till Skövde. – Vår erfarenhet säger att breda annonskampanjer har väldigt liten effekt på antalet sökande, säger Helena Sjölander, prefekt vid institutionen för teknik. Därför provar vi nu riktad information. Den lokala antagningen som just avslutats pekar på att kampanjen gett resultat. Polymeringenjörsutbildningen har fått ytterligare 19 behöriga sökande till 30 platser och 6 antagna. Naturvårdsingenjörsprogrammet har fått ytterligare 13 behöriga sökande till 17 antagna på 30 platser. För att locka kvinnor till Dataingenjörsutbildningen DUK bjöds samtliga tjejer som gått ut gymnasiet med rätt behörighet i Skåne och Blekinge till en informationsträff. DUK har nu fått ytterligare 24 behöriga sökande till de 33 antagna på 45 platser. Vad gäller högskolans fristående kurser är det svårast att komma in på de beteendevetenskapliga kurserna. Samtals- och kommunikationsvetenskap och organisation och ledarskap ligger i topp. – Alla kan ha nytta av att läsa de kurserna, säger Inger Svensson. Det är svårare med de kurser som riktar sig mot mindre grupper till exempel matematik, teknik eller tyska. Totalt förväntar sig högskolan 4000 nya studenter till hösten. – Riktigt hur många som kommer att läsa vet vi inte förrän efter terminsstart i månadsskiftet mellan augusti och september, säger Inger Svensson. Fotnot: De som ännu inte fått någon högskoleplats kan hitta en lista med lediga platser på högskolans hemsida www.hkr.se asa.pearce@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons