Annons

Ålagille på torget blev en folkfest

Omkring 1000 personer avnjöt världens största ålagille på Torget i Åhus i lördags kväll. Hög stämning med allsång under ledning av Olle Björngreen, Ronneby, glada människor och ett vackert väder präglade tillställningen.
Kristianstad • Publicerad 5 augusti 2001
Smaskens. Ålen med tillbehör smakade väl.
Smaskens. Ålen med tillbehör smakade väl.Foto: 

– Precis som det skulle. Vi är glada att så mycket folk kom, hade roligt, trivdes och träffades. Det var kort sagt folkligt och festligt, kommenterade Bengt Klingheim inom Åhus.com som tillsammans med fem ålfiskare stod bakom arrangemanget.

Torget i Åhus var en enda stor festplats. Det hade dukats upp åtskilliga bord och tält för att deltagarna skulle kunna avnjuta fem sorters ål; rökt, kokt, stekt, luad och så ålasoppan. Totalt gick ett halvt ton åt. 215 liter ålasoppa hade Monika Hansson kokt upp på sitt speciella vis.. Lägg därtill de olika tillbehören med äppelkala, potatis grovt bröd och så den lilla nubben så förstår ni att det var smaskens. 93 kilo ål hade ålafikskaren Lennart Carlsson iordningställt.

Annons

– Vi fick bland annat en beställning av ett 50-årskalas från Lund som bara ville ha stekt ål så det blev lite mer än vi räknade med från början, påpekade Lennart Carlsson.

– Folk köper rökad ål i massor och det här ser bra ut. 100 kilo har gått åt, förklarade Sven Wilhelm Nilsson alltmedan han iordningställde portioner till hungriga ålälskare.

– Det här var sjunde gången som ett ålagille ägde rum. Det blir populärare och populärare får varje år. Hit kommer folk för att ha roligt och det här året gläds vi att ett sällskap från Folkuniversitetets kammarkör i Lund firar en medlems 50-årsdag och att en möhippa också äger rum här. Jag lovar att till nästa år skall gillet bli än bättre. Vi jobbar hela tiden på att utveckla det, förklarar Bengt Klingheim. En nyhet erbjöd arrangörerna. Man lät ungdomar under 18 år smaka ål gratis.

– Vi vill att ungdomar skall intressera sig för ålen, tycka den är god. Ålen har ju tradition härnere i Åhus, påpekade Lotta Nilsson som stod i det stånd som serverade ål.

Och hon hade en hel del att göra. Många ungdomar ville prova på. Framförallt barnen lät sig väl smakas.

– Luad ål verkar vara populärast. De flesta vill ha den. Varför vet jag inte men barnen vet inte vad det är och sedan ser den ju speciellt ut där den ligger på fatet, förklarade Lotta Nilsson.

En av dem var Daniela Johnsson, Hässleholm.

– Ål är gott. Allra bäst tycker jag den kokta är, förklarade hon efter att ha provsmakat flera sorter.

lars.astrom

@kristianstadsbladet.s

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons