Åldersintegrering dominerade möte

ÅHUS. En nyanserad diskussion med politiker som gav sunda och vettiga svar. En del aha-upplevelser för föräldrar när de fick prislappar på några av sina önskemål. Så sammanfattar ordföranden i Sånnaenhetens föräldraförening tisdagens diskussionsmöte med skolpolitiker och den tillträdande skolchefen Kenth Olsson.
Kristianstad • Publicerad 29 november 2001

Diskussionsmötet på Sånnaskolan som ägde rum på tisdagskvällen drog inte fullt så många föräldrar som föräldraföreningen, SEFF, hoppats på. – Jag uppskattar det till ett 70-tal deltagare, säger Bo Hansson, ordförande i Sånnaenhetens föräldraförening. Uppslutningen från Rönnowskolan var inte så stor som vi hade väntat oss. Den tyngsta frågan var de åldersintegrerade klasserna som sedan införandet läsåret 1993–94 orsakat en hel del missnöje bland föräldrar. På mötet framfördes nu kritik från både lärar- och föräldrahåll. – Många ansåg att stressen hos barnen ökat på grund av att klasserna efter åldersintegreringens införande blivit större. Detta påverkar inlärningen negativt. Men åldersintegrering har även postiva effekter menade någon förälder. Enligt Bo Hansson, stack dock inte politikerna under stol med att det var ekonomiska intressen som låg till grund för beslutet då det togs. Det var också full politisk enighet när man införde de åldersintegrerade klasserna. – Men nu vet vi mycket mer än för sju år sedan då systemet infördes, menar Bo Hansson och hoppas därför på en möjlighet till utveckling och förbättring i samarbete med skolledning och politiker. Gymnastik stod också på dagordningen. Föräldrarna önskar sig fler projekt i stil med det nu nedlagda ”Sånna satsar sunt”. Men det kräver förstås ett större antal utbildade gymnastiklärare. – Fysisk aktivitet är nödvändig för att tillgodogöra sig kunskaper, anser Bo Hansson. Den tillträdande skolchefen, Kenth Olsson, fick i och med detta första möte med sina nya skolors brukare och företrädare en möjlighet att ta del av de tankar och önskemål som finns i Åhus. Ett uppföljningsmöte kommer att äga rum till våren. Då hoppas Bo Hansson självklart på större uppslutning. asa.carlsson-novang @kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson-Noväng 044-28 91 30
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.