Annons

Äldre mest utsatta vid elavbrott

Trygghet och omsorg om äldre och handikappade är vid sidan om infrastrukturen det mest utsatta området inom Kristianstads kommun vid ett större strömavbrott, som det i tisdags.
Kristianstad • Publicerad 25 september 2003
Kommunens säkerhetsansvarige Peter Zerpe diskuterar det stora strömavbrottet i tisdags med räddningschefen i beredskap i nordöstra Skåne, Johan Sjöberg i larmcentralen hos räddningstjänsten i Kristianstad.BILD: LASSE OTTOSSON
Kommunens säkerhetsansvarige Peter Zerpe diskuterar det stora strömavbrottet i tisdags med räddningschefen i beredskap i nordöstra Skåne, Johan Sjöberg i larmcentralen hos räddningstjänsten i Kristianstad.BILD: LASSE OTTOSSONFoto: 

Därför fokuserar kommunen alltid i första hand på människor som behöver omsorg av ett eller annat slag. Det berättar Peter Zerpe, ansvarig bland annat för säkerhetsfrågor inom kommunen.

Han framhåller att tid och väder är helt avgörande för hur hårt ett strömavbrott slår mot kommunen. Strömavbrottet i tisdags inträffade mitt på eftermiddagen, varade bara i ett par timmar och utomhustemperaturen var ganska behaglig. Ändå förberedde sig kommunen för extraordinära insatser inom äldre- och handikappboendet.

Annons

– Redan vid fyratiden på eftermiddagen hade vi förstärkt våra larmgrupper inom hemtjänsten och liknande runt om i kommunen. Samtidigt hade vi förberett oss för att dra igång reservkraftaggergat i äldreboenden för att inomhustemperaturen inte skulle sjunka för mycket, säger Peter Zerpe. Samtliga äldreboenden i kommunen är förberedda för reservkraft med inkoppling och annat.

– Men vi har inte kraftverk till alla, utan får alternera för att hålla temperaturen uppe. Kristianstads kommun har nyligen blivit klar med en sårbarhetsanalys vad gäller elförsörjningen inom handikapp- och äldreomsorgen. Politikerna är beredda att satsa flera miljoner på en förbättring de närmaste åren.

– Vi håller nu på att förbereda en ansökan om statsbidrag, eftersom staten skjuter till hälften av kostnaden om vår analys övertygar statens beslutsfattare om att vi gör rätt. Det rör sig om en kostnad för kommunen på cirka 1,6 miljoner kronor om året till och med 2005. Kommunen inväntar dock inte besked om eventuellt statsbidrag innan satsningen dras igång.

– Nej, den pott av pengar som politikerna i kommunen redan anslagit kommer att användas för att anskaffa fler mobila reservkraftsaggregat redan i höst så vi är ännu bättre förberedda nästa gång vi blir strömlösa under en längre tid. Peter Zerpe begärde på onsdagen in underlag från samtliga kommunala verksamheter och bolag om hur de drabbades av strömavbrottet, vilka erfarenheter det gett och vad man kan göra för att vara bättre förberedd en annan gång.

Det kommer sedan att diskuteras på mötet med säkerhetsgruppen i kommunen vid ett redan inplanerat möte den 9 oktober.

I säkerhetsgruppen finns alla kommunala verksamheter och bolag representerade.

Peter Zerpe berättar samtidigt att strömavbrottet gav en bekräftelse på att infrastrukturen i kommunen stod pall, exempelvis vad gäller vatten och avlopp. Det klassiska problemet vid stora strömavbrott är att nå ut till invånarna med information om läget.

– Där spelar Radio Kristianstad en stor roll. Det förutsätter dock att människor har tillgång till batteridrivna radioapparater för att kunna lyssna. Kristianstads kommun har en beredskapsplan där man med kort varsel kan upprätta så kallade trygghetspunkter på femton platser runt om i kommunen.

– Dit kan människor bege sig för att få information och hjälp. Vi hade förberett oss för att kunna börja dra igång den organisationen vid sextiden på kvällen om strömmen inte kommit tillbaks då. Vi satt med fingret på avtryckaren på larmcentralen, men behövde, som tur var, inte komma till skott, konstaterar Peter Zerpe.

Vid strömavbrottet i tisdags råkade endast en person riktigt illa ut i Kristianstad. Det var en äldre dam som satt fast i en mörk och trång hiss på Kanalgatan i cirka en timmes tid innan brandmännen kunde rädda henne.

Annons

Lennart Svenezon

044-18 55 68

lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons