Annons

Äldrevården kostar allt mer

I takt med att andelen äldre ökar och vårdtiderna på sjukhusen minskar stiger kommunens kostnaden för äldrevård, vilket märks i omsorgsnämndens budget för de närmaste åren.
Kristianstad • Publicerad 18 augusti 2001

De tunga investeringarna blir ombyggnad av Charlottesborgshemmet och Lasarettsboulevarden 22. Oppositionen har inte deltagit i budgetarbetet, utan kommer med egna förslag. Ombyggnaden av GP1 kommer att kosta 15 miljoner kronor 2002 och lika mycket 2003. Ombyggnaden av Charlottesborgshemmet, som påbörjas i september, kommer att landa på 36-37 miljoner kronor totalt. Omsorgen tvingas också möta ett utökat behov med ökade utgifter. Verksamheten beräknas få en merkostnad med ungefär 21 miljoner kronor nästa år och 28 miljoner året därpå. För år 2004 beräknas ökningen bli 34 miljoner kronor. Pengarna satsas framför allt på hemtjänst, hemsjukvård och funktionshindrade som omfattas av LSS. Ett nytt boende för psykiskt funktionshindrade är en annan utgiftsökning. Kostnadsökningen för hemtjänsten och hemsjukvården förklaras av att antalet äldre ökar. En annan förklaring är att medelvårdstiderna på sjukhusen, liksom antalet vårdplatser, minskat kraftigt under senaste år. Vård i livets slutskede har flyttats från sjukhus till det egna boendet eller det särskilda boendet. De fyra borgerliga partierna har avstått från att delta i budgetarbetet. Folkpartiet, centern och moderaterna ämnar i stället lämna ett gemensamt budgetförslag och kristdemokraterna ett eget. asa.pearce@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Pearce 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons