GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reportage

Alexandra sätter sin prägel på Ovesholm

I sommar blir det åter igen konsertkvällar på Ovesholm slott. Alexandra Hamilton ser fram emot att åter få bjuda in publiken och denna gången få göra det i den privata delen av parken som är uppe vid slottet.
Publicerad 24 juni 2021 • Uppdaterad 24 juni 2021

Fakta:

Namn: Alexandra Hamilton

Yrke: Egen företagare och grevinna på Ovesholm Slott

Bor: På Ovesholms Slott och i Stockholm

Ovesholm Slott: De två första våningarna byggdes på 1700-talet och tredje våningen tillkom på 1800-talet. Slottet är på 600 kvadratmeter på varje våningsplan.

Ålder: 36 år

Familj: Maken John, mamma, pappa och två hundar.

Intressen: Tycker om att boxas och åka skidor.

Är du en samlare: Heller få saker än många. Men jag samlar gärna på glada minnen.

Konserter: Biljetter till sommarens konserter säljs via www.nortic.se

Alexandra Hamilton är den nya generationen på Ovesholm Slott. Fram tills hon gick i sjunde klass gick hon i skolan i Vä och innan dess var det lekis uppe i gamla skolan vid kyrkan. Sedan gick flytten till Lundsbergs skola och efter skoltiden blev det en tur till London som visade sig skulle ge mersmak. Men det blev studier i Lund emellan innan hon skulle återvända till London igen för att studera vidare. Där trivdes hon utomordentligt bra med att jobba med PR och marknadsföring. Alexandra var mitt i en lysande karriär inom smycken när hennes pappa ringde och sa att nu var det dags att komma hem och ta över Ovesholm. Då var hon 28 år och Alexandra minns omställningen och första jordägarmötet där alla var mycket äldre är hon var och alla var män.

Var det självklart att ta över när det var dags: Pappa var väldigt ung när han tog över, bara runt 20 år, så det var nog självklart för honom att jag med skulle ta över när jag var ung. Denna platsen betyder oerhört mycket för mig, jag har växt upp här och min familjs historia är här så ja det var självklart för mig att säga ja och mitt mål är att förvalta Ovesholm till nästa generation.

Har slottet alltid varit rosa: Pappa gjorde det rosa igen. När han skulle renovera så hittade han en rosa färg under den gamla färgen och valde att måla det rosa igen. Vi har ju bara sett svart/vita bilder tidigare så vi visste inte att det hade varit rosa tidigare. Pappa gillade att det såg ut som en smällkaramell med sin rosa färg i allt det gröna här omkring.

Har du alltid vetat att du ska ta över och hur har det känts: Man kan ju i alla fall gissa det när det inte finns några andra barn, haha! När jag var yngre brukade jag titta på en dansk serie om en baronessan som tog över slottet när hon var ung och då brukade jag skämta och säga att jag tar det när jag är 30. Men jag hade aldrig krav på mig att jag skulle utbilda mig för att driva Ovesholm.

Är du grevinna nu: Ja, tidigare var jag var Fröken Hamilton och när man gifter sig ändras det till Grevinna Hamilton.

Du är gift med John Ledin, som kommer från Stockholm hur trivs han här på Ovesholm: Han tycker om det här och det är ju viktigt för det ingår ju liksom i paketet när man gifter sig med mig. Han friande här vid sjön, det var dagen efter julafton, tidigt på morgonen och himmeln var alldeles rosa och det var ju väldigt passande. Jag tyckte det var så fint att han valde just den här platsen och att han tänkte att den här platsen betyder allra mest för Alexandra. Och han hade ju en himla tur med himlen. John är med egen företagare så vi pendlar mellan Ovesholm och Stockholm och det fungera bra. Men i början tyckte han att det var långt till mataffären och att lära sig att man får storhandla och inte bara kan springa ner och köpa lite mjölk när den är slut.

Har din pappa släppt ansvaret till dig: Han är mitt bollplank och vi tycker inte alltid likadant men han har ju mycket erfarenhet. Detta är ju ett familjeföretag och det gäller att hitta balansen. Det är ju ofta man får höra så här har man alltid gjort.

Vad händer i sommar på Ovesholm: Jag är så glad för att vi kan öppna upp för konserter igen. Den 15e juli kommer Lena Philipsson och 30 juli är det Peter Jöback som gästar Ovesholm via Krall Entertaiment som vi samarbetat mycket med tidigare. Pappa började för många år sedan med att ha konserter här på somrarna. Då var det uppe på ängen här bredvid. När det kom upp med den här möjligheten att kunna arrangera mindre konserter här på slottet så kändes det väldigt roligt. Och vi är i trevligt sällskap då det är på Solliden, Läckö slott och så här hos oss som det blir Sessions. Det blir en scen precis här framför slottet och med sittande publik precis framför. Vi tar 500 stycken i publiken med utrymme mellan stolarna så det ska kännas bra och tryggt. Det känns som att konserterna blir väldigt intima och personliga för att vi både har en mindre publik men också att det känns som att bjuda hem publiken då vi har det här uppe vid slottet. Finns det intresse så släpper vi fler konserter. Själv så uppskattar jag att gå på konserter i en miljö som känns privat.

Beskriv en dag på Ovesholm slott : Inte en dag är den andra lik, framförallt försöker jag se in i framtiden vad som krävs av mig för att göra rätta beslut inte bara för mig men även för framtida generationer. Men när jag vaknar är det alltid första fokus på hundarna sedan frukost och efter det ut och gå och samtidigt planera dagen. Det kan vara möten om skogen, bröllopsgäster som hör av sig eller tak som ska renoveras. De senaste dagarna har all tid gått åt till sommarens konserter. Det är många olika hattar man får byta mellan då många olika beslut ska fattas.

Vad drömmer du om: När min pappa tog över Ovesholms Slott var det väldigt förfallet och han påbörjade en stor renovering. Jag är väldigt intresserad av inredning och har gått en inredningskurs i London på Inchbald School of Design, min dröm är att sätta min egna personliga prägel på Ovesholm Slott. Min förhoppning är att slutföra det min pappa påbörjade. Det är min morot.

Det är ju speciellt med att bo i ett slott, känner du att du förvaltar det till nästa generation: Ja, så är det ju. Slottet har aldrig sålts utan gått från generation till generation. När man driver ett sådan här ställe så måste jag släppa min perfektionism. Jag måste tänka långsiktigt och tänka igenom mina val.

Favoritplats i Kristianstad: Stranden på Äspet i Åhus. Om jag har mycket att fundera på så brukar jag åka dit och gå vid havet och då lösa det mesta sig.

Favoritplats på Ovesholm. Skogen! Varje dag går jag i skogen med hundarna och lyssnar på fågelkvitter.

Har du vänner kvar från när du växte upp här som du fortfarande träffar: Jag umgås mycket med min familj. De flesta kompisar som jag växte upp med här bor nu utspridda över landet och utomlands. Jag brukar säga när jag pratar med dem att jag träffar och pratar mer med deras föräldrar än med dem för föräldrarna bor ju kvar och de springer jag ju på ibland.

Hur trivs du med livet nu: Jag älskar kombon av att bo här och åka upp till Stockholm. Där är jag mer social och umgås med vänner och här nere jobbar jag och är med familjen och hundarna. Det finns alltid familj här på Ovesholm så jag är aldrig ensam om John är i Stockholm och är vi båda där så finns familjen här och håller i trådarna.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.