Alkoholförbud upphävs av länsstyrelsen

Länsstyrelsen upphäver kommunfullmäktiges beslut om fler områden med alkoholförbud i centrala Kristianstad. Skälen är inte tillräckligt starka.
Kristianstad • Publicerad 9 april 2014
Foto: 

Från och med den 1 april började de nya ordningsföreskrifterna gälla för områden med förbud att dricka alkohol utomhus. Länsstyrelsens ställningstagande gör nu att beslutet upphävs.

Ordningsföreskrifterna reglerar inom vilka områden som sprit, vin eller starköl inte för drickas utomhus (uteserveringar undantagna). De två områden som skulle innefattas i det utökade förbudet är Östermalmsparken och vid stadsbiblioteket samt inom Södra Kaserngatan, Kanalgatan, Västra och Södra Boulevarden.

Skälet var bland annat att polisen uttryckt önskemål om att ändra föreskrifterna på grund av att stadsbilden har förändrats, vilket påverkat flödet av trafik och människor. Även större arrangemang och att området runt C4-gymnasiet varit ”ett tillhåll för ungdomar” pekas ut som skäl.

Inte motiverat

Länsstyrelsen menar att det inte framgår att det är motiverat ur ordningssynpunkt med alkoholförbuden. ”Det framgår till exempel inte vilken typ av problem som uppstått inom de aktuella områdena, hur omfattande problemen är eller om problemen över huvud taget beror på att allmänheten dricker alkoholhaltiga drycker på offentlig plats inom områdena”, skriver länsstyrelsen.

Beslutet att ta bort förbudet i området runt Åhusparken kvarstår däremot, då någon verksamhet inte längre förekommer i parken.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.