All avverkning stoppas – för stor risk för skogsbränder

Skåne Artikeln publicerades

Södra Skogsägare stoppar nu all verksamhet i form av avverkning, skotning och flisning. Risken för bränder vid arbetet är helt enkelt för hög.

Skogsarbete.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Skogsarbete.

På måndagen skickade Södra Skogsägarna ut ett sms till sina medlemmar där man meddelar att all verksamhet i skogen stoppas, men verksamheten har egentligen legat nere sedan i fredags.

– Vi har stoppat alla våra maskiner för att brandrisken är för hög. Det viktigaste för oss just nu är säkerheten, den går före allt, säger Kristofer Von Hausswolff, områdeschef för Södra Skog i Broby.

– Det är tillåtet att köra under nätterna, mellan klockan tolv och fem, men det är inte så många som gör det, bara någon enstaka.

Hur länge stoppet gäller finns det inget beslut på.

– Vi följer brandrisken flera gånger om dagen på SMHI:s hemsida. Det finns ett värde för brandrisk baserat på olika parametrar som vindhastighet och nederbörd och når det över ett visst gränsvärde ska inget arbete utföras, Just nu ser det brandfarligt ut i egentligen hela större delen av Södras område, säger han.

Vad är det som kan hända?

– Det är mycket metall i rörelse i maskinerna och i mångt och mycket handlar det om en rädsla för gnistbildning i kontakt med stenar.

Kristofer von Hausswolff säger att i området han är chef över, nordöstra Skåne och västra Blekinge, är det ett tiotal avverkningsgrupper samt flisade och markberedare som skulle ha varit igång, men som har stoppat.

– På kort sikt gör det inte så mycket. Vi har lite virke framkört för lastbilarna att hämta, men håller det här torra vädret i sig, vilket det ju ska göra enligt prognoserna, kan det få konsekvenser för vår industri med råvaruförsörjningen.

Men å andra sidan brukar avverkningen stoppa årligen vid midsommar för semester.

– Normalt sett brukar avverkningen stanna runt midsommar och vi förr en diskussion om att man skulle kunna lägga den semestern tidigare, säger Kristofer von Hausswolff.

I verksamhetsområde Södra Skog i Broby ingår cirka 2500 skogsägare i nordöstra Skåne och västra Blekinge och medlemmarna i Södra äger ungefär drygt hälften av all skog i området.