Alla åsikter är välkomna
Förra veckan skrev jag att det var viktigt att ni som läsare, lyssnare och tittare är kritiska mot medierna. Det dröjde inte länge innan jag fick e-post. En läsare hade synpunkter på en av våra artiklar. Jag skrev att allmänna redaktionens artiklar inte ska innehålla åsikter utan enbart journalistik. Åsikterna hör hemma på ledarsidan. Bra att en läsare reagerade direkt.
Nu kritiserades inte en artikel som var skriven på allmänna redaktionen på Kristianstadsbladet utan en köpt artikel från Tidningarnas Telegrambyrå. Artikeln publicerades fredagen den 18 maj och var en analys av statsminister Fredrik Reinfeldts USA-resa, skriven av en av TT: s politiska reportrar.
Det fråntar inte oss på Kristianstadsbladet ansvaret. Vi har valt att publicera artikeln.
Personen som reagerade menade att det här var en artikel som lika väl kunde ha varit skriven av en "upprörd insändarskribent från miljöpartiet". Stämmer det, och har läsarna tolkat artikeln så, ska den givetvis inte publiceras på allmän nyhetsplats.
Jag diskuterade artikeln med tidningens politiske redaktör Jonas Duveborn och vi var överens. Analysen av Reinfeldts USA-besök och hans tidigare och nuvarande syn på svensk miljö- och klimatpolitik stämde väl. Däremot innehöll analysen ett antal värdeladdade ord som både jag och Jonas reagerade på. Ord som i en nyhetstext kan tolkas fel beroende på vem som läser artikeln. Artikeln gick att publicera på allmän nyhetsplats, men inte vinjetterad som analys, utan som en krönika där språket kan vara lite mer personligt.
Jag har också bollat frågan med TT och fått svar från skribenten.
Reportern Owe Nilsson hävdar att det artikeln beskriver, inte "handlar om partipolitiska preferenser utan om ett enkelt konstaterande av fakta. Ofta blandar läsarna ihop detta med partipolitiserande, särskilt om man inte gillar dessa fakta", skriver han i ett svar.
Kristianstadsbladet fick också kritik för en rubrik om förmögenhetsskatten som ansågs politiskt vinklad. Där får jag ge läsaren rätt. Rubriken var inte heltäckande.
Läsaren avslutade trots detta med att berömma tidningens utveckling de senaste åren: " Aldrig har Kristianstadsbladet varit bättre än nu under min 30-åriga tid som prenumerant!". Det tackar vi för.
Om vi på redaktionen på allmän nyhetsplats ska hålla oss borta från åsikterna vill vi gärna ge läsarna möjlighet att tycka så mycket som möjligt. Vi har "Tyckt & Tänkt", debattsidan och jourhavande reporter i papperstidningen.
Jag har tidigare fått påstötningar från läsare som vill att vi ska ge dem möjlighet att på vår hemsida kommentera de artiklar vi publicerar. Jag har svarat att vi jobbat på detta men att vi har haft svårt att få till tekniken, samtidigt som vi på redaktionen måste ha kontroll över vad som publiceras på kristianstadsbladet.se.
I veckan hade vi premiär. Läsarna har nu möjlighet att i direkt anslutning till varje artikel komma med egna kommentarer. Redan nu kan jag med glädje se att det är många som tar chansen att tycka till. Nyheten om att det blir en arena för beachhandbollen har många kommenterat.
Det svåra för mig som ansvarig utgivare är att hålla någon form av kontroll över kommentarerna. På internet gäller givetvis samma publicistiska regler som för papperstidningen.
Exempelvis får man inte i kommentarer förtala eller kränka namngivna personer. Sker det plockas inläggen bort och kan vi se att det är samma person (läs dator) som kommer med den här formen av inlägg så stänger vi av den tyckaren.
På nätet kan läsarna nu kommentera både artiklar, åsikter och våra bloggar. Dessutom kan alla skicka in läsarbilder som vi publicerar. Engagerade läsare på nätet är viktigt om kristianstadsbladet.se ska fortsätta att utvecklas positivt.
Extra glad blev jag av nedanstående inlägg. Det tidigare kommunalrådet Michael Anefur har ju ibland kritiserat Kristianstadsbladet. Mest för tidningens åsikter, men även då och då för vår journalistik.
Så här skriver Michael om kommentarfunktionen:
Ett bra initiativ för demokrati och öppenhet.
"Jag har från och till haft synpunkter på 'Bladet' men detta att läsaren kan kommentera olika artiklar är verkligen ett fall framåt. Det ökar öppenheten och känns som ett demokratiskt steg framåt, vilket är viktigt då tidningen utan tvekan är Kristianstads starkaste opinionsbildare."
Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv.
Trevlig helg!