Annons

Alla cyklar certifieras

16 procent av alla singelolyckor på cykel sker på grund av att cykeln är felkonstruerad eller dåligt underhållen. Onödiga olyckor som kostar samhället avsevärda summor. Därför införs cykelcertifiering. Precis som bilar ska cyklar kvalitetmärkas.
Kristianstad • Publicerad 29 januari 2001
Orsakar olyckor. 16 procent av alla singelolyckor inträffar på grund av cyklarnas tillstånd. Somliga har dålig grundkonstruktion, andra har inte fått något underhåll.
Orsakar olyckor. 16 procent av alla singelolyckor inträffar på grund av cyklarnas tillstånd. Somliga har dålig grundkonstruktion, andra har inte fått något underhåll.Foto: 

Olycksanalysgruppen vid Norrlands universitetssjukhus har i ett projekt konstaterat att allt för många cykelolyckor sker på grund av dåliga cyklar. Styren som hoppar av, hjul som lossnar och bromsar som inte fungerar.

–Jag såg en liten kille som skadades allvarligt på grund av att hans framhjul hoppade av. Han kommer att ha det fortsatt svårt i resten av livet. Och det som retar mig mest är att de här olyckorna är helt onödiga, säger Ulf Björnstig, professor på Norrlands Universitetssjukhus och ansvarig för projektet.

Annons

En genomsnittlig singelolycka på cykel kostar cirka 26 000 kronor, sjukvård och arbetsfrånvaro sammanräknad. I Sverige råkar cirka 6000 personer per år ut för en singelolycka på cykel. 160 miljoner blir slutsumman. Plus allt onödigt lidande.

–Allt för många cyklar är för klent konstruerade. Även de svenska märkena, säger Ulf Björnstigen.

Av de singelolyckor som olycksanalysgruppen studerade inträffade 68 procent med Crescent och Monark.

–Billiga cyklar kan vara lika bra. Det borde införas en märkning av cyklarna, säger Ulf Björnstig. Det resultat som analysgruppen kunde sammanfatta har tagits på allvar och på cykelkonferensen i Göteborg i slutet av förra veckan meddelades att frivillig certifiering av cyklar ska införas under namnet ”Cykelfakta”.

Cykelfakta innebär att cykeln ska genomgå visa prover som Svensk Maskinprovning, SMP, har fastställt innan den kommer ut i handeln. Den ska alltid vara färdigmonterad och köparen ska instrueras om hur cykeln bör skötas. Godkända cyklar får ett cykelfaktamärke så att konsumenten vet vad man ska titta efter.

–Vi kan inte förbjuda handlarna att sälja ickegodkända cyklar. Men konsumentupplysning fungerar bra i sådana här sammanhang, säger Roger Johansson , ställ företrädande trafikdirektör på Vägverket som står bakom initiativet tillsammans med länsförsäkringar och SMP. Cykelhandlare Ulf Mohlin från Kristianstad hoppas emellertid att certifieringen är ett steg mot att omonterade cyklar kommer att förbjudas.

–I Frankrike är det förbjudet att sälja omonterade cyklar. Certifieringen i Sverige är ett steg i rätt riktning, säger han.

Ytterligare en orsak till olyckorna är att cyklarna är dåligt underhållna. Många människor cyklar omkring på cyklar som inte genomgått någon översyn på många år. Då är det också lätt att en olycka inträffar. Därför införde man redan i fjor frivilligt besiktningsprotokoll för cyklar, liknande som för bilar.

–Vi har gjort ett par sådana besiktningar hos oss, säger Ulf Mohlin.

Mot en avgift på 200 kronor undersöks cykeln enligt besiktningsprotokollet som SMP utfört. Till skillnad från bilbesiktning kan cykeln repareras på plats, rutan ”utan anmärkning” kan kryssas i och cykelägaren kan trampa från platsen.

Annons

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons