Alla får inte nytta av barnbidragshöjning

Från och med i år har barnbidraget höjts med 100 kronor i månaden per barn. Men, för familjer som har socialbidrag, minskar bidraget med lika mycket. Det är förfärligt att de mest utsatta familjerna inte får glädje av den här höjningen, anser Barbro Kärrstrand (fp) som vill att Kristianstads kommun ändrar reglerna.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2001

En del av landets kommuner har ändrat normerna för socialbidrag, just med tanke på barnbidragen. Där minskas inte familjernas inkomst, till följd av att barnbidragen höjs.

Sedan årsskiftet får barnfamiljer 100 kronor mer i månaden per barn, men i Kristianstad är reglerna sådana att barnbidraget räknas som inkomst, och det socialbidrag som barnfamiljerna får, kommer därför att minskas med motsvarande summa. Och det har fått Barbro Kärrstrand att reagera. I en fråga till socialnämndens ordförande Janita Bergqvist (s) undrar hon om det höjda barnbidraget verkligen gäller alla? och vill att nämndsordföranden driver frågan.

Jag vill att kommunen ändrar på den här regeln, eftersom de barnfamiljer som är mest utsatta ekonomiskt, aldrig får någon glädje av höjningen. Och det här drabbar främst barnen. Barbro Kärrstrand anser också att man måste utgå från att en ändring av reglerna faktiskt leder till att det är barnen som får det bättre i första hand.

Även om föräldrarna har socialbidrag så måste man ju utgå från att de vill sina barns bästa, säger hon.

Frågan har diskuterats på socialförvaltningen, och så sent som i höstas gjorde man beräkningar över vad det skulle kosta om regeln ändrades, berättar enhetschef Lars Hansson.

Att inte räkna barnbidragshöjningen skulle kosta 800000 kronor om året för Kristianstads del.

Hur många barnfamiljer det är som idag uppbär socialbidrag har han inga exakta siffror på.

Om frågan kommer upp för en ny diskussion i socialnämnden så kommer den tidigast att behandlas i februari.

carina.nilsson@

kristianstadsbladet.se

Av Carina Nilsson 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.