Alla gynekologer kan vara ansvariga

Region Skåne har kompletterat ackrediteringsvillkoren för valfrihet i mödravården. Kompletteringen betyder att även gynekologer som verkar på så kallad nationell taxa kan vara medicinskt ansvariga inom valfrihetssystemet, som träder i kraft 1 september.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2011

När regionpolitikerna beslutade om villkor för ackreditering omfattades gynekologer i offentlig anställning, eller med samverkansavtal, som medicinskt ansvariga – något som varje mödrahälsovård måste ha.

Däremot stod privatpraktiserande gynekologer på nationell taxa utanför systemet.

Diskussioner mellan politiker, vårdgivare och yrkesverksamma har lett fram till kompletteringarna.

Valfrihetssystemet gäller mödrahälsovård, preventivmedelsrådgivning och sexuell hälsa, liksom gynekologiska cellprov för att screena livmoderhalscancer.

Tidigare har det varit skillnader i utbudet av mödrahälsovård på olika håll i Skåne, exempelvis hur många ultraljud som ingår. I fortsättningen ska basutbudet bli detsamma oavsett var mamman bor.

Allt fler barn föds, samtidigt som fler barnmorskor behövs.

Särskilt många behövs i Malmö, där varje barnmorska i genomsnitt har 140 gravida att ta hand om varje år.

Rekommendationen nationellt ligger på 85 gravida per år och barnmorska. Från politiskt håll förväntar man sig att fler ska vilja arbeta i det yrke de utbildat sig för om det kan ske i eget företag, till exempel. Många sysslar i dag med annat.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.