”Alla över 40 bör betala till sin äldrevård”

STOCKHOLM. Alla över 40 bör vara med och betala till sin egen äldreomsorg genom en obligatorisk äldreomsorgsförsäkring, föreslår Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg. Hon får direkt mothugg av den ansvarige ministern, Lars Engqvist.
Kristianstad • Publicerad 26 januari 2001

–Ogenomtänkt, smått idiotiskt, tycker han om förslaget.

För många kommuner kommer äldreomsorgen att bli en tung börda med de stora pensionsavgångarna framöver.

–Nästan alla kommuner drabbas av att de yngre flyttar och kvar blir många äldre. Äldreomsorgsbehovet är svårplanerat och kommunerna har väldigt olika förutsättningar. Därför blir socialförsäkringen ett rättvisare sätt att lösa frågan både för individerna och kommunerna, säger Anna Hedborg till TT.

Det håller socialminister Lars Engqvist inte med om.

–Den linjen skulle innebära att vi inför en särskild beskattning för dem som fyller 45 eller 50 år. Med det skulle vi lämna en grundläggande princip om att den offentliga verksamheten ska betalas gemensamt via skatt.

Engqvist anser att Anna Hedborgs idéer saknar förankring i den politiska verkligheten. Han håller inte med dem som hävdar att dagens finansieringssystem inte klarar framtidens äldreomsorg.

I grova drag tänker sig Hedborg ett system liknande den statliga assistansersättningen, där kommunerna får ersättning per individ från staten. Skillnaden är att den enskilde skulle få betala en särskild avgift inom ramen för skattesystemet, för sitt framtida behov av äldreomsorg.

–Lars Engqvist är förstås i sin fulla rätt att tycka, men jag tycker han har fel. Det som händer är att det blir dem som är yngre och färre än oss 40-talister som får betala.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Christina Olsson och Britt-Marie Seibold TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.