Alla positiva till OPS-lösning

Kommuner och Region Skåne möttes på fredagen för att diskutera E22. Enligt kommunalrådet i Kristianstad vill samtliga bidra till en utbyggnad av E22.
Kristianstad • Publicerad 14 december 2007

Med på mötet var bland andra företrädare för Bromölla, Hörby, Höör och Kristianstad.

Bakom mötet ligger att regeringen till våren ska presentera sin infrastrukturproposition, där man kommer att peka ut vilka vägar i landet som kan bli aktuella för så kallade OPS-lösningar, vilket betyder offentlig-privat samverkan om finansieringen. Enligt Bengt Gustafson (m), kommunalråd i Kristianstad, är samtliga parter som medverkade på mötet positiva till att bidra med pengar om det krävs för en utbyggnad av E22.

– Det är av så vitalt intresse för oss att få en fyrfältsförbindelse till Malmö-Lund-området. Problemet är bara att vi inte vet vilka volymer pengar som behövs eller vad som är en skälig fördelning, dels mellan kommunerna, dels mellan kommunerna och regionen. Det måste vi förhandla om, förklarar Bengt Gustafson.

Först måste varje kommun enligt honom dock fatta ett principbeslut om inriktningen att eventuellt bidra med pengar.

– Eftersom det är ett inriktningsbeslut och man inte binder sig till belopp och teknik räcker det att beslutet tas i kommunstyrelsen, säger Bengt Gustafson.

För Kristianstads del kan det betyda ett extra kommunstyrelsesammanträde i januari.

– Vårt nästa ordinarie möte är på onsdag nästa vecka och tills dess hinner vi inte få fram ärendet, förklarar Bengt Gustafson.

Hur mycket pengar tror du att det kommer att handla om för Kristianstads del?

– Det går inte att säga, eftersom det är en förhandlingsfråga. Det vore till och med dumt av mig att nämna något belopp, så att vi låser oss till det innan vi har förhandlat med de andra kommunerna och med regionen.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.