Annons

Allt färre drunkar i Skåne

Drunkningsolyckorna fortsätter att minska i Skåne, visar statistik från Svenska Livräddningssällskapet. - Skåne är ett av de två län som har färre än en drunknad per 100 000 invånare. Och det är positivt, det går åt rätt håll, säger Anders Wernesten från Livräddningssällskapet.
Kristianstad • Publicerad 6 januari 2001

Totalt sett drunknade sju personer i Skåne under fjolåret. Alla var män, och de flesta olyckorna skedde i Malmö eller Helsingborg. I nordöstra Skåne var det inte en enda drunkningsolycka.

- Men mycket beror på den kalla sommaren, och inget vi ska slå oss för bröstet för. Men det är klart positivt att det går ner, och framför allt är det bland ungdomar som tillbuden minskar. Däremot verkar de öka för dem som är 50 år och uppåt, säger Anders Wernesten. Vad han framför allt tycker är anmärkningsvärt är att det är samma ålderskull som drabbas mest.

Annons

- Om vi tittar bakåt i tabellerna så ser vi att staplarna flyttats åt höger genom åren. Det är samma barnkull som drabbas, problemen flyttar med dem upp genom åren.

- Det verkar som om den här ålderskategorin inte fått det inlagt i huvudet att det är farligt med vatten, och att många av dem inte kan simma. Yngre människor har lärt sig simma genom skolans försorg. Med vissa undantag.

- Vi hade ju en nedgång i slutet av 80-talet, början av 90-talet, när

kommunerna skulle spara och drog ner på simundervisningen. Men vi lyckades

uppmärksamma skolorna på att det är deras ansvar att lära barnen simma. Nu

verkar inte det sparproblemet finnas mer, utan det verkar vara betydligt

bättre än tidigare med simkunnigheten.

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

Drunkningsolyckorna i Skåne

De drunkningsolyckor som inträffade i Skåne i fjol var följande:

Annons

18 mars: En 45-årig man påträffas drunknad i hamnen i Limhamn. Har troligen besökt en båt i hamnen och trillat i.

9 maj: En 29-årig man omkom i samband med dykning från hamnen i Klagshamn.

Mannen var orutinerad och saknade certifikat.

14 maj: En 75-årig man drunknar vid Vadensjö i Landskrona, när han ramlar ner i en avloppsbrunn med huvudet före och fastnar. Mannen fördes av ambulans till sjukhus, men omkom två dagar senare.

22 juni: En 49-årig man påträffas drunknad utanför Vikingstad, vid Helsingborg. Mannen låg, trots att han var iförd flytväst, under sin kapsejsjade segelbåt och var intrasslad i en livlina.

23 juni: En 60-årig man drunknar i Öresund när han ramlar av sin segelbåt.

Mannen påträffas senare död utanför Danmark.

20 oktober: En 52-årig man omkommer vid fiske från Norra hamnen i Malmö, när han av okänd anledning ramlar ner från kajen.

24 november: En femårig pojke påträffas livlös på bassängbotten vid badhuset i Vellinge. Trots upplivningsförsök av badvakterna avled pojken senare på sjukhus.

Av Clifford Johansen 044-18 56 40
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons