Allt fler ansöker om sänkt skatt

Den första juli förra året infördes möjligheten att få skattereducering för hushållstjänster. Folk har anammat möjligheten och ansökningarna strömmar in, men det gäller att se upp för fallgropar i ett luddigt regelverk.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2008

40 000 personer hade sökt skattereduktion för hushållstjänster vid den senaste mätningen i februari och populärast att söka för är städning och gräsklippning, men även flyttstädning. I Kristianstad var siffran blygsamma 261.

Men sedan februari har ansökningarna fortsatt att komma in till Skatteverket och dagarna före deklarationen ska lämnas in strömmar det in centralt, berättar Ulf Nilsson, skatteinformatör i Kristianstad. Regelverket är omfattande och detaljerat, men långt ifrån glasklart.

- Det kan bli gränsdragningsproblem och det gör att det kan framstå som väl byråkratiskt ibland, säger Ulf Nilsson.

Till exempel räknas klippning av buskar i trädgården, men inte klippning av äppelträd. Det senare anses kräva specialkompetens och betraktas därmed inte som hushållstjänst. Det ska handla om återkommande arbete i trädgården som normalt krävs för att hålla den i "godtagbart skick". Men här får man se upp med vad regelverket betraktar som specialkompetens.

Rosbeskärning räknas exempelvis som hushållsnära tjänst. Det är helt okej att ta hem en kock som hjälper dig med matlagning i hemmet, men att beställa maten från en cateringfirma går inte. Då görs maten utanför bostaden. Hjälp med att måla om huset gäller inte heller eftersom det kräver en fackman.

För dem som inte anser sig kunna ligga ute med pengarna ett helt år kan skatte-jämkning vara en lösning. Ett krav för skattereduktionen är att kostnaden för tjänsterna måste komma upp i 1000 kronor per år. Alla kommer inte upp i den summan.

- En dam jag pratade med hade hjälp med fönsterputsning, men kom bara upp i 600 kronor. Då kan man fundera över om man kanske ska lägga till något mer och komma upp i 1000 kronor. Med avdraget innebär det att det ändå blir billigare.

En annan sak att tänka på är att det måste vara privata företag som anlitas. Städning eller andra hemtjänster som man köper av kommun, landsting eller statliga instanser ger inte rätt till avdrag. Här kan fler fallgropar dyka upp. Har man en trottoar utanför fastigheten är man skyldig att underhålla den, men man äger den inte. Hur gör man då?

- Det är en hushållstjänst, men köper man underhållet av kommunen gäller det inte, förklarar Ulf Nilsson.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.