Allt fler kvinnor företagsledare
För fem år sedan var siffrorna för kvinnligt företagsledande i Kristianstad kommun långt ifrån smickrande: Hösten 2007 hade 8,3 procent av företagen en kvinnlig vd – ett par procentenheter sämre än Skåne i snitt, och ytterligare en procent sämre än rikets genomsnitt.
Hösten 2012 var bilden helt annorlunda. Enligt kommunens siffror för fjolåret hade 1 795 av de 8 245 företagen i kommunen kvinnlig vd eller innehavare.
– Sedan vet jag inte om man verkligen kan jämföra siffrorna rakt av, det är möjligt att man räknat på olika sätt. Men visst känns det som vi går åt rätt håll, konstaterar Anders Elmevik, näringslivsstrateg i Kristianstads kommun.
Vad beror ökningen på?
– Säkert flera samverkande faktorer, men en sak kan vara den strukturomvandling i samhället som just nu håller på att ske. Tjänstesektorn ökar, samtidigt som färre människor är anställda inom industrin. Det är möjligt att den strukturomvandlingen ökar möjligheten för kvinnor att bli egenföretagare, säger Anders Elmevik.
Kvinnorna syns mer
Sedan 2007 har Christina, en förening för kvinnligt företagande, funnits i Kristianstad. Ordförande Margareta Hjelmqvist, själv egenföretagare i och med familjeföretaget Vånga 77.1, hade förstås gärna sett att ökningen av kvinnliga chefer kunde tillskrivas föreningens arbete, men medger att sanningen med största sannolikhet är mer komplex än så:
– Jag tror att en av många faktorer är att kvinnligt företagande blivit mer synliggjort de senaste åren. Kvinnorna syns i media, syns i nätverk och tar lite mer plats än de gjort tidigare, säger Margareta Hjelmqvist.
Både Anders Elmevik och Margareta Hjelmqvist påpekar dock att det sannolikt finns mer kvinnligt företagande i bygden som inte syns i statistiken. Även om det är en kvinna som driver företaget, kanske det i pappren står på maken.
– Det räcker med att se på vårt företag. Även om både jag och min man är lika mycket företagare så är ofta kuverten adresserade till honom, säger Margareta Hjelmqvist.
I dag är 22 procent av företagsledarna i Kristianstad kvinnor. Kommer det någonsin att bli 50–50?
– Det är inget självändamål att få procenttalen lika. Det viktiga är att människor hamnar på en plats där de känner att de vill vara, att de har ett arbete de trivs med. Det gäller ju att få hela pusslet att fungera, med barnomsorg, möjligheter att arbeta hemma, styra sin tillvaro och så vidare, säger Margareta Hjelmqvist.
Få kvinnor i styrelser
På företagarsidan har alltså Kristianstad tagit ett stort kliv framåt de senaste åren. Men kommunen ligger fortfarande en bit efter den svenska statistiken (runt 16 procent medan riket i snitt ligger på ungefär 18 procent kvinnor) när det gäller kvinnor i olika styrelser. Det är också en av frågorna föreningen Christina jobbar med: Att få fler kvinnor att ta plats i styrelser, oavsett om det gäller näringsliv eller föreningsliv.
– Det är inte överraskande att Kristianstad ligger lågt i den statistiken. Det är en gammal militärstad, och den typen av hierarkier tar väldigt lång tid att förändra. Det handlar om att ständigt nöta, nöta och nöta, säger Margareta Hjelmqvist.Hur ska man få fler kvinnor i ledande positioner? Kommentera nedan!