Allt fler nya poliser behövs

Rekordmånga poliselever har blivit rekryterade från nordöstra Skåne i år. Arbetstillfällen saknas inte. Den svenska poliskåren blir allt äldre och är i stort behov av förstärkning.
Kristianstad • Publicerad 2 januari 2003

På tisdag kommer 16 blivande poliser från Nordöstra Skåne, (företrädesvis från Kristianstad och Hässleholm) att möta sina blivande skolkamrater från övriga Skåne. 15 av dem kommer att studera på polishögskolan i Växjö.

Det är ett rekordhögt antal elever som rekryterats i Nordöstra Skåne, normalt sett rekryteras mellan en till tre personer, ibland ingen alls.

–  Det känns riktigt roligt att intresset för polisyrket har växt som det gjort. En av anledningarna kan vara den kampanj vi bedrivit för att locka till polisyrket. Att vi fått ett sådant gehör känns väldigt bra, säger polisinspektör Elisabeth Lindhe, som själv är delaktig i rekryteringsprocessen.

Den 20: e januari startar utbildningen i Växjö, åtta månader efter att eleverna genomgått det första svenskprovet.

Redan här sållas många bort, berättar närpolischef Ingvar Widell, som även han är delaktig i rekryteringsprocessen. Omkring 60 procent klarar svenskprovet, oftast är det yngre människor och invandrare som misslyckas.

–  Problemet är att vi behöver fler invandrare i poliskåren. Tanken är att vi som skall spegla hela samhället. Med dagens svenskprov är det svårt för många som inte är födda i Sverige, säger Elisabeth Lindhe.

Tillsammans några kollegor kommer hon i framtiden att arbeta med integrering av kvinnor och invandrare i poliskåren.

Av de sexton blivande poliseleverna är elva män och fem kvinnor. Ingen av dem är invandrare.

De är födda mellan 1970 och 1981, genomsnittsåldern är något lägre än normalt. Två av eleverna är 21 år. Elisabeth Linde och Ingvar Widell hoppas att så många elever som möjligt skall välja att arbeta i polisområdet Nordöstra Skåne. Även här märks det av att poliskåren blir allt äldre.

–  Vi hoppas och tror att många väljer att arbeta här framöver. Vi är faktiskt kända för att ha en god sammanhållning och en välkomnande anda, kanske är det en av anledningarna till att många som haft SAO (Studieintegrerad arbetsplatsorientering) hos oss vill komma tillbaka igen, säger Elisabeth Lindhe.

I år uppnår två personer pensionsåldern, men Ingvar Widell uppskattar att en handfull poliser kommer att pensioneras. Förstärkning behövs definitivt. Redan denna månad kommer tre polisaspiranter till Kristianstad för att göra sin slutliga praktik. Till sommaren är de klara, då kommer tio nya aspiranter.

Ekvationen går dock inte riktigt ihop, trots det stora behovet av ny arbetskraft är det inte säkert att budgeten räcker till.

–  Det är inte säkert att det finns resurser till att anställa lika många som vi önskar. Men som det ser ut idag hoppas vi på att anställa en betydande majoritet, säger Ingvar Widell. Som situationen såg ut i början av året var nästan 40 procent av poliserna i Sverige 50 år eller äldre. Det är en kraftig ökning av andelen äldre poliser sedan 1994.

Värst drabbat är Värmland, där över hälften av poliserna fyllt 50 år. Svårighet att bemanna polisbilarna nattetid, eftersom många av poliserna har läkarintyg som stärker att de inte får jobba nattetid av medicinska skäl, är en av konsekvenserna.

Även sjukskrivningarna är fler bland de äldre poliserna. En sammanställning från Rikspolisstyrelsen gjorde för ett par år sedan gällande att var tolfte polis var befriad från skifttjänstgöring. I de flesta fall var det hälsan som satte stopp för arbete på kvällar och nätter.

Ulrika Larsen

044- 18 55 00

ulrika.larsen@kristianstadsbladet.se

Skåne
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.