Annons

Allt tyngre narkotika sprids i stan

Att knarket i Kristianstad blir allt tyngre framgår tydligt av polisens statistik. Beslagen av heroin har mångdubblats de senaste åren. En liknande utveckling noteras också för narkotiska läkemedel som rohypnol.
Kristianstad • Publicerad 25 januari 2001

För någon vecka sedan berättade vi om de iakttagelser som personal inom polis och socialförvaltning gjort. Narkotikamissbruket i Kristianstad har ändrat karaktär.

I den tidigare ”hasch- och amfetaminstaden” erbjuds numera även tyngre droger som LSD och heroin. Allt fler ungdomar kommer också i kontakt med tabletter, läkemedel och ecstacy. Bilden bekräftas av den beslagsstatistik som polisen tagit fram för Kristianstadsbladets räkning. Där framgår det klart att framför allt heroinet har fått ett ordentligt genomslag i nordöstra Skåne, det vill säga Kristianstad och Hässleholm.

Annons

Samtidigt som beslagen av cannabis och amfetamin i stort legat konstant, eller ökat något, har beslagen av heroinet mångdubblats. Från 2 beslag 1996 till 33 beslag förra året. –Det är både överraskande och skrämmande att heroinet fått ett sådant genomslag här uppe, säger Roland Larsson, chef för spanings- och narkotikaroteln i Nordöstra Skånes polisområde.

Varför det har blivit så kan han bara spekulera i. En teori är att en heroinliga tog sig in på marknaden för några år sedan och tryckte på för att få ett ändrat beteende hos missbrukarna.

De skulle helt enkelt byta från amfetamin och andra droger till heroin. Marknadsföringen sköttes därefter.

–Vi noterade ingen större sänkning av priset, men vi tror att ”kreditgivningen” var generös till en början. Något sådant måste det ha varit, säger Roland Larsson. Även när det gäller narkotiska läkemedel som rohypnol har beslagen ökat anmärkningsvärt. 1996 fann polisen den typen av preparat vid 14 tillfällen. De två senaste åren har beslagen legat kring 50 per år.

–Ungdomarna blandar drogerna hur som helst, och dricker även alkohol till. De vet därför inte vilka bieffekterna blir. Det är inte konstigt att kroppens organ tar stryk, kommenterar Roland Larsson.

Att ecstacy är något som kommit på senare år framgår av statistiken. 1996 togs inga sådana preparat i beslag, medan polisen i fjor fann ecstacy-tabletter vid sju olika tillfällen.

En av förklaringarna till det kan vara att så kallade techno- och ravefester, där ungdomar dansar nätterna igenom, företrädesvis arrangeras på större orter. Det ska dock påpekas att inte alla som gillar technomusik använder narkotika.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons