Almarna försvinner 2008

Kristianstad • Publicerad 19 december 2007

Nästa år blir det sista för de ståtliga almarna utmed Västra Boulevarden. Då ska kommunen bredda vägen och skapa en ny gång- och cykelväg som ett led i Kristianstadslänken, ett projekt för att få främst kollektivtrafiken att flyta bättre.

– Vi har inte velat fälla träden tidigare, de får stå tills projektet drar igång eftersom det alltid rör upp känslor, säger Jan Westberg, teknisk chef.

På sikt kommer alla almar i kommunen att försvinna, almsjukan har sett till att almarna inte kan leva i Skåne. Träden utmed Västra Boulevarden är dessutom gamla och på sina ställen farliga vid kraftig blåst. De fälls alltså någon gång under 2008 för att ge plats åt en bredare väg. Vägen kommer kanske dras närmare parken och det är stor risk att en hel rad med parkeringsplatser försvinner.

– Vi måste få bättre framkomlighet, men också en vettig cykelväg. I dag cyklar folk regelvidrigt på parkeringen eller genom parken, säger Jan Westberg.

Almarna kommer på något sätt att ersättas med andra träd, vilken sort är ännu inte klart.

Åsa Carlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.