Ambulans besköts med raketer

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Privat

Oliver Green, sjuksköterska, hade sin livs värsta kväll i Kristianstad. Två timmar innan det nya året blev han och kollegan beskjuten med raketer. ”Det blev reträttläge direkt”, säger han.

I fyra år har Oliver Green jobbat som sjuksköterska. Han bor i Helsingborg, men utgår för det mesta från Falcks ambulansstation i Hässleholm.

På kvällen under nyårsafton jobbade han dock i Kristianstad. Två timmar innan midnatt får man in ett larm.

- Det stod ”livsfara”. Sen var det ingen annan information. Då vill SOS Alarm alltid ha iväg oss direkt.

  Han åker med sin kollega till området. Av sekretesskäl kan han inte säga vilket. När de väl rullar in så kommer det fram ett 30-tal ungdomar. Som skjuter raketer.

  - Först är det min kollega som ser det. Hon säger att vi ska ta det lite lugnt.

  Oliver Green tänker först att det var väldigt opassande. Här ligger någon svårt skadad utomhus och en grupp människor hindrar hjälpen att komma fram.

  - Sen märker jag att de inte skjuter upp i luften, utan mot ambulansen. Det blev reträttläge direkt.

  Han hinner tänka ”bara inte någon raket lyckas komma in i bilen och explodera nära gastuberna”. Han begär förstärkning av polisen som kommer ganska omgående.

  - Då springer ungdomarna åt olika håll.

  Sedan ringer han in och säger att andra ambulanser inte ska köra in i området. Samtidigt letar polisen efter den nödställda människan som dock inte hittas.

  - Då förstår vi att det aldrig funnits någon där. Man har alltså larmat dit oss med syftet att skjuta raketer på oss. Vår uppfattning är att de siktar medvetet mot oss.

  Nu har han hunnit få lite distans till händelsen. Frustrationen över att någon tillkallat ”hjälp” för att sedan skjuta fyrverkeripjäser mot ambulansen gör honom ledsen, arg och nästan uppgiven.

  Hur står detta sig mot annat jobbigt du varit med om?

  - Som sjuksköterska möter man nästan varje dag tragiska situationer och öden, det kan man hantera i sin yrkesroll. Nu har jag jobbat i ambulans i ett år, innan var jag på akutmottagning. Men att komma ut och möta detta våld mot oss, det är väldigt annorlunda. Detta var vi helt enkelt inte förberedda på. Det fanns inget som talade för att vi skulle möta detta.

  Han har talat igenom händelsen med sin kollega och ska ha fler möten med arbetsledningen. En polisanmälan är inte gjord, om någon sådan blir aktuell så kommer den att göras i ett senare skede.

  Hur ser du på det inträffade?

  - Det är mycket tragiskt. Jag förstår inte hur de inte kan förstå att detta drabbar dem i längden. Dels att de riskerar att inte få en ambulans i tid, men också att det hade varit förödande om vi blir fördröjda när någon varit akut sjuk. Det drabbar framför allt oskyldiga i längden.

  Har detta avskräckt dig från att vara kvar i yrket?

  - Nej, jag älskar mitt arbete och de tillfällen vi gör skillnad för människor och får uppskattning för det vi gör. Det väger upp. Jag och min kollega är otroligt tacksamma för den respons vi fått på Facebook efter händelsen. Det är den uppskattningen som ger oss styrka att fortsätta.