Än finns hopp om Östersjön

Medan politiker och deras svans av tjänstemän, organisations- och företagsfolk samt journalister kubbades i Almedalen i Visby om miljön, särskilt den i Östersjön, kajkade den italienskägda "lyxkryssaren" utanför hamnen med uppemot tvåtusen personer ombord, vars toalettspolningar kunde misstänkas hamna rakt ut i havet, åtminstone när båten var utom synhåll.
Kristianstad • Publicerad 10 juli 2008

Det sker nämligen frånhuvudparten av de tusentals stora kryssningsfartyg som är på tillfälliga besökt i Östersjön sommartid. Visserligen finns det mottagningsanläggningar i flertalet stora hamnar. Men det är sällan de tillfälliga gästerna hamnar vid kaj. Dessutom tvingas rederierna betala för att bli av med snusket, vilket gör att många istället låter det gå rakt ut.

Ett undantag är dock Stockholm där mottagningen ingår i hamnavgiften.

Men samma sak där, inte alla tillfälliga gäster lägger till vid kaj. Visserligen är kloaken långt mindre skadlig för innanhavet än de många oljeutsläpp som också sker trots hård övervakning. Nyheten om snusket kändes ändå ryslig när den letade sig in i politikernas och opinionsbildarnas diskussioner om Östersjön.

Riskerna ökar med denexpanderande tankbåtstrafiken från exporthamnen Primorsk utanför St Petersburg förbi Gotland och ned mot Öresund som ska dubbleras fram till år 2012. En hel del fartyg från Bottenhavet påstås också gå den något längre vägen väster om Gotland eftersom där finns mobiltäckning. Omkring 150 handelsfartyg passerar på ömse sidor om Gotland varje dygn. De nya fartygen blir allt bättre.

Men fortfarande är vad som kallas de säkra sjölederna kring våra kuster bara sjömätta till en tredjedel. Över etthundra olyckor med handelsfartyg rapporteras årligen i Östersjön. Flera hundra medvetna oljeutsläpp noterades, det är billigare eftersom en del hamnar fortfarande tar avgifter för att ta emot spillolja. Året 2006/07 hittades 19 000 oljeskadade alfåglar.

Östersjön har visserligen hamnat något i skuggan vid årets politiska vecka i Visby på grund av prisökningarna på mat och energi och ännu har inte algblommningen slagit till ordentligt i sommar. Men av över 600 debatter och seminarier i Visby denna vecka, ibland ett 20-tal samtidigt pågående, handlar ett hundratal om miljön, många om havet utanför Almedalen. Det finns också hopp:

Under kommunisttidengick nästan all kloak från tiomiljonersstaden St Petersburg och Baltikum orenat rakt ut i havet.

Nu kan man åter bada i Rigabukten.

Och med stora insatser också från de nordiska länderna ökar inom kort reningen i sydvästra delen av St Petersburg från 85 till 95 procent, motsvarande avlopp från 1,1 miljoner människor.

Så när man läser larmrapporter om "Östersjön nära kollaps" med alltmer döda bottnar så finns det också andra mer hoppingivande beskrivningar om ett renare hav och mer fisk. Botten kanske har passerats.

Henric Borgström
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.