unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anders: ”Äntligen blir det sänkt hastighet på väg 118”

Onödigt många skadar sig i trafiken och farten dödar, visar forskning. Men att få folk att verkligen sänka farten är en annan historia, särskilt när Trafikverket inte är med på noterna.
Arkivbild.
Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Berit vill tycka till om synpunkterna Arne hade i onsdagens spalt om att länsöverdirektören, kommunalrådet och kommundirektören borde ha vettigare saker att göra än att lägga tid på staketets vara eller icke vara på beachhandbollen.

– Jag förstår inte hans synpunkter. Gör man något, så är det inte bra. Gör man inget så är inte det heller bra. Det är inte lätt att vara alla till lags. Deras besök ingår väl i deras arbetsuppgifter, eller?

Anders är nästa uppringare. Han vill gratulera Trafikverket att de äntligen fattat vad han kämpat för i tio år: Att hastigheten ska ska sänkas på väg 118 mellan Näsby och Bjärlöv, förbi Torsebro där en dödsolycka inträffade 2013.

– Jag bor precis intill platsen där det hände och de kör så man får hålla i kepsen, fortfarande, även i den farliga kurvan här, säger han.

Redan före dödsolyckan 2013 skickade han in en skrivelse till dåvarande Vägverket om att han ville ha sänkt hastighet på platsen och han gjorde ett nytt försök efter att den hänt.

– År 2009 skickade jag in en och fick avslag. På den andra skrivelsen fick jag inte ens ett svar, säger han och berättar att han även fick medhåll av polisen som yttrade sig gällande den första skrivelsen.

Han har en viss sarkasm i rösten när vi avslutar samtalet.

– Det är bara att gratulera dem att de äntligen fattat.

Sigge är lite irriterad. Han tycker att de unga pratar på ett sätt som gör det jobbigt och svårt för äldre att lyssna på. Det gäller även många som pratar i radio eller på tv.

– Först pratar de jättefort och sedan får de slut på orden och vet inte vad de ska säga. Då tar de en tankepaus och bara säger ”ääääää, äääää”.

Han tycker att alla dessa ”brääääääkare”, som kan kallar dem, borde tala tydligt så att även äldre och de som hör dålig kan hänga med.

– Det verkar ha blivit en fluga att prata fort, säger han.

Till slut vill Gun tacka duktiga medarbetare på Kristianstadsbladet. Som många andra berömmer hon Carolin Dahlman, men i dag hyllas även fotografen Hanna Franzén för sin bild på onsdagens förstasida.

– Männen på bilden var så charmiga och glada så jag skrattade för mig själv när jag såg den, säger hon.

– Det var en bild som gjorde en glad.