Anders Johansson stannar kvar

Moderate gruppledaren Anders Johansson tänker inte avsäga sig sina politiska uppdrag. Han anser sig ha väljarnas förtroende att stanna kvar och menar att personliga intressen ligger bakom kraven på hans avgång. –Jag tror att man tilldelar min person en alldeles för stor betydelse i det här sammanhanget, säger han.
Kristianstad • Publicerad 28 april 2001
Anders Johansson
Anders JohanssonFoto: 

I gårdagens tidning framförde moderaternas ”kransföreningar” och seniorer att partikollegan Anders Johansson måste avgå för att man ska komma till rätta med partiets interna strider. Det kravet tänker Anders Johansson inte ställa upp på. Han tänker fortsätta arbeta politiskt för moderaterna mandatperioden ut.

–Tidigare har Göran Montan ställt kravet att Christer Ewe ska avgå som gruppledare och att Bo Silverbern ska avgå som kommunkretsstyrelsens ordförande och nu är det jag som ska avgå som vice gruppledare. Jag vill inte spekulera över vad det är för personliga intressen som ligger bakom, men jag kan inte se något annat skäl till varför han gör så, säger Anders Johansson.

–Självfallet är jag bekymrad över fokuseringen på mig. Det känns otrevligt och obehagligt att jag används som en symbol för grälet inom moderaterna i Kristianstad. I kritiken ingår att Anders Johansson har haft för mycket att säga till om i partiets nomineringar.

–Under tiden som jag har varit vice gruppledare har stadgar och nomineringsbeslut tillämpats enligt de regler som gäller för de interna valen.

–Det är inte mitt fel att Gunnar Ekström hamnade sist på kyrkofullmäktigevalets lista i Nosaby eller att Göran Montan inte har några andra politiska poster än i kommunfullmäktige och i styrelsen för C4 energi. Det är resultatet av interna val där alla moderata kretsstyrelsemedlemmar och fullmäktigeledamöter har fått säga sitt.

Han upplever att väljarna har fortsatt förtroende för honom.

–Jag valdes in i fullmäktige med personvalskryss och jag blev enhälligt omvald som ordförande för Kristianstadsföreningen i januari. Gunnar Ekström var med då, men sade inte ett ljud. Det är lite märkligt att han nu kräver min avgång. Hur ser han på kritiken från ”kransföreningarna” över bristande inflytande?

–Det fattar jag inte. Vid kommunkretsstyrelsens senaste möten, där alla föreningarnas ordförande äger säte och har tillfälle att ha synpunkter på den organisatoriska och politiska ledningen, har det inte varit en enda votering eller omröstning. Alla beslut har tagits i enighet. Även i fullmäktigegruppen, som är helt öppen för alla moderata medlemmar att föra fram sina synpunkter, har det inte varit några som helst synpunkter på den politiska ledningen. Anders Johansson har heller inga planer på att avgå som kontaktpolitiker för Parkskolan.

–Det finns föräldrar där som inte tycker om mig, jag utgår från att det är som politiker, men man kan inte vara överens med alla. En namnlista har cirkulerat bland föräldrarna som vill att jag ska avgå och 56 olika personer har skrivit under. Det är inte särskilt många med tanke på att det finns över 700 föräldrar till eleverna på Parkskolan. Att Anders Johansson ska ha ett maktfullkomligt och arrogant uppträdande som politiker, menar han får stå för dem som själva har sagt det.

–Det är svårt att själv kommentera det, den bedömningen får andra göra. Jag arbetar med människor varje dag i mitt yrke som tandläkare och har arbetat i snart 20 år. En arrogant person skulle ha svårt att fortsätta få kunder.

Kommunkretsledningen ska tillsammans med Jörn Holmgren och Christer Ewe åka runt och samtala med kommunens föreningar. Tror han att det kommer att stävja de interna striderna?

–Jag hoppas det ska leda fram till något konstruktivt, men jag tror inte att det finns någon enkel lösning. Jag tror i alla fall inte att det skulle lösa konflikten om Göran Montan avgick från sina poster. Jag är inte lika primitiv.

Är han en kontroversiell politiker?

–Det får du fråga mina politiska motståndare. Jag är inte rädd att säga ifrån och jag tycker det är roligt med en riktig debatt.

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.