Andra ambulansolyckan på två veckor

Även för knappt två veckor sedan var en ambulans i Kristianstadsområdet inblandad i en olycka. - Men det är inget som påverkar tredje part, säger Rickard Flodfält på Fack Ambulans.
Kristianstad • Publicerad 30 december 2007

Lördagens olycka var den andra på mindre än två veckor där en ambulans är inblandad. Den 18 december körde en ambulans av Gamla Fjälkingevägen och personalen fick åka till CSK för kontroll.  

- Det är en ren slump att det inträffat två olyckor i Kristiantad på så kort tid, säger Rickard Flodfält, verksamhetsledare på Falck Ambulans.   

Han menar att ambulanspersonalen är väldigt riskmedveten.  

- Vi lär all ny personal att det viktigaste är att komma fram. Vi använder inte blåljus för att kunna köra fort. Det är för att göra medtrafikanterna uppmärksamma på att vi kommer, säger Rickard Flodfält.  

Olyckor med ambulanser ska aldrig behöva påverka tredje part, det vill säga den som behöver hjälp av ambulansen.   

- Vi har alltid reservbilar som står beredda att ge sig ut om något inträffar, säger Rickard Flodfält.   

Det viktigaste är att lära sig något av olyckorna, att ta reda på varför de händer. Enligt Rickard Flodfält kan det handla om att till exempel informera allmänheten om vad de kan göra.  

- Rent generellt kan man säga att folk idag har hög volym i bilen. Man pratar i mobil, har i gång stereon. Folk varken hör eller ser oss.

Louise Cronholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.