Annons
Reportage Annonssamarbete med Sparbanken Skåne

Andreas, 35 år, ska betala av huset på 20 år

Andreas Stark började spara regelbundet redan som 18-åring och för drygt ett år sedan köpte han eget hus. Nu är målet att betala av huslånet på 20 år. Det är en stor frihet att vara helt skuldfri, menar han.
Publicerad 27 maj 2022
”Jag vill ha tryggheten att äga till hundra procent”
Andreas framför sitt hus.
Andreas framför sitt hus.

– Jag vill ha tryggheten att kunna vara helt skuldfri när jag är 55 år.

Att spara och placera har blivit något av en livsstil och hobby för matteläraren Andreas Stark, 35 år, som bor i ett 60-talshus i Villands Vånga med sin sambo Ida Lindström.

Annons

Redan som liten fick han lära sig att lån är till för att betalas av. Oavsett hur låga räntorna är.

– Min farmor är gammal bankkvinna och hon var väldigt tydlig med att man ska betala av sina skulder. Jag har alltid sparat lite pengar hela tiden, säger han.

– Jag började faktiskt pensionsspara så fort jag fyllt 18 år. Tog en liten slant från både studiebidrag och sommarjobb varje månad.

Men det var när Andreas Stark hade pluggat färdigt som han lyfte sparandet till en ny nivå. Nyss fyllda 26 år började han arbeta som mattelärare på Drottning Blankas gymnasieskola och kort därefter kunde han köpa sin första lägenhet.

– Det var en bostadsrätt på tre rum inne i Kristianstad. Jag hade sparat ihop till hela kontantinsatsen och såg det som en investering. Redan då visste jag att jag ville bo i ett eget hus längre fram, så jag valde att amortera extra mycket, säger han.

Men sparandet stannade inte vid extra amorteringar på bolånet varje månad. Andreas Stark gick också in för att placera i fonder och aktier både regelbundet och systematiskt utan att för den skull missunna sig ett gott liv.

– Det är inte så att jag varit dumsnål. Jag har alltid haft en budget som tillåtit att jag unnar mig att skaffa prylar och resa på semester till exempel. Och jag har fortsatt att pensionsspara.

Hans strategi för att kunna bli skuldfri vid femtiofem bygger på tre premisser. Att amortera extra mycket på bolånet, placera i fonder och aktier och så klart att fortsätta pensionsspara.

– Det har blivit ett brinnande intresse och jag lär mig hela tiden nya saker. Det känns som en stor trygghet att ha en egen bankman att resonera med, säger Andreas Stark som tycker att det är det viktigt att ha bra balans mellan sparandet och placeringar i aktier och eller fonder. Och där har han stort stöd av sin premiumrådgivare.

– Man behöver inte bara gå till banken för att prata lån. Utan man kan också prata besparingar och placeringar med sin bank, säger han.

Annons

Mattelärarens tre bästa spartips

  • Tänk framåt när det gäller din ekonomi
  • Även småpengar ger mycket över tid
  • Ha en plan och budget som du håller dig till

Vem: Andreas Stark, 35 år

Gör: Mattelärare på gymnasiet.

Bor: Enplanshus på 107 kvadratmeter med källare i Villands Vånga vid Ivösjön mellan Kristianstad och Olofström.

Hobby: Aktie- och fondplaceringar och sparande.

”Även små sparbelopp kan växa sig stora med tiden”

Det bästa sparande är det som blir av. För även små summor växer till stora belopp med tiden. Det menar Oliver Blennborn som är premiumrådgivare på Sparbanken Skåne i Kristianstad.

Varför ska man spara:

– Ett sparande är och kommer förmodligen alltid att vara individanpassat utifrån ens egna drömmar, mål och förutsättningar. Men rent generellt brukar jag rekommendera tre sparmål:

1. Bygga buffert. Pengar du kan ta av om något oförutsett händer, som en ny tvättmaskin, nya glasögon eller ett tandläkarbesök. Storleken på bufferten varierar om man äger sitt boende eller inte samt om man har familj eller inte. Riktmärke brukar vara två månadslöner.

2. Spara till eget boende, bil, renovering eller drömresa. Ett medellångt sparande där du oftast tar ut delar eller hela ditt innehav när du uppnått ett visst mål.

3. Pension. Ett superviktigt sparande där du själv avgör hur god levnadsstandard du vill ha när dagen är kommen. Börja gärna spara till pensionen när du får ditt första jobb. Börjar du i tid behöver du inte sätta av så mycket pengar varje månad.

Hur blir man en smart sparare:

– Det bästa sparande är det som blir av! Ordna en automatisk överföring från lönekontot varje månad. Då kan du ha kul för pengarna som blir över, utan dåligt samvete. Du får då även ett fördelaktigt anskaffningsvärde och utnyttjar ränta-på-ränta-effekten exemplariskt.

– Om det är möjligt, försök spara 10 procent av lönen efter skatt. Är det för mycket? Börja med att spara det du kan. Varje sparad krona är bättre än ingen alls. Det ryktas om att Albert Einstein ska ha sagt ”Ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk” och det ligger något i det. Även små belopp kan växa sig stora med tiden.

Annons

Hur ska man spara i förhållande till ålder och livssituation:

– Hur mycket du ska spara beror på dina mål, tid samt riskvilja. Skall du spara till årets semester så vill du inte riskera en enda krona och därför är sparkonto bra. Är det till pensionen så vill du att pengarna ”skyddas” mot inflationen och att de växer ännu mer. Då passar det bättre med aktiefonder inom ett investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring.

– Om du har bolån kan det vara smart är att spara mellanskillnaden för den faktiska räntan och den kalkylerande. På så vis bygger du upp en ekonomisk trygghet för kommande ränteökningar eller löpande renoveringar. Rent hypotetiskt kan du bli miljonär genom att regelbundet månadsspara 2 000 kronor i 19 år.

”Att vara långsiktig med sitt sparande kan låta lite tråkigt, men känslan av att uppnå ett stort sparmål är oslagbar.”
Oliver Blennborn.

Hur kan banken hjälpa till med sparandet:

– Bankens rådgivare kan hjälpa dig starta eller se över ett befintligt sparande utifrån din unika situation och dina mål med sparandet. Vi ger råd om vilken sparform som är lämplig för dina pengar och när du behöver dem. Aktier och fonder innebär till exempel en risk, men på några års sikt kan de också ge bättre avkastning än ett sparkonto. Att vara långsiktig med sitt sparande kan låta lite tråkigt, men känslan av att uppnå ett stort sparmål är oslagbar.

Ditt viktigaste sparminne:

– Ett tydligt sparminne för mig är när vi sparade ihop till kontantinsatsen för att möjliggöra köpet av vår första bostad. Att nå det målet var viktigt och kändes fantastiskt.

Vad motiverar dig att spara:

– Tidigare, när inkomsten var begränsad som student, motiverades jag av olika delmål. Det kunde vara tekniska prylar, en semesterresa eller liknande. Men idag vill jag sätta av så mycket som det bara går av min nettolön till sparande utan att behöva snåla in på vardagen. Jag känner mig också motiverad att i framtiden själv ha möjlighet att bestämma när det är dags att gå i pension.

Foto: Ej i bild Mediabyrå

– Det ryktas om att Albert Einstein ska ha sagt ”Ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk” och det ligger något i det. Även små belopp kan växa sig stora med tiden, säger Oliver Blennborn.
– Det ryktas om att Albert Einstein ska ha sagt ”Ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk” och det ligger något i det. Även små belopp kan växa sig stora med tiden, säger Oliver Blennborn.Foto: Thomas Bengtsson
Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons