Anefur kom ut igen som talesperson

Sedan i våras är Kristianstadsbon Michael Anefur Kristdemokraternas talesperson i HBTQ-frågor. Men få tycks känna till hans roll. Något som blev tydligt i samband med årets Pridefestival.
Kristianstad • Publicerad 1 augusti 2010
Michael Anefur. Arkivbild: Kent Hult
Michael Anefur. Arkivbild: Kent HultFoto: 

När det drog ihop sig till partiledardebatt under årets Pridefestival gapade Göran Hägglunds stol tom. Kristdemokraternas ledare hade nämligen inte tid att närvara eftersom han skulle sommartala på Öland dagen efter.

Partikollegan Michael Anefur från Kristianstad har dock varit på plats och deltagit i seminarier under veckan. Sedan ett halvår tillbaka är han partiets talesperson i HBTQ-frågor (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner). Trots detta skickades ett pressmeddelande ut på fredagen där Anefurs roll uppmärksammas på nytt.

– Jag var på ett seminarium i veckan och fick frågan varför KD inte har en talesperson i HBTQ-frågor. Då insåg jag att vi inte har marknadsfört oss tillräckligt bra och skickade ut ett nytt pressmeddelande, säger Michael Anefur till Kristianstadsbladet.

Vilka signaler tror du att detta skickar till väljarna?

– Vi ska inte slå oss för bröstet. Kristdemokraterna har inte hanterat dessa frågor särskilt bra alla gånger, säger Michael Anefur.

Vad anser du om att Göran Hägglund tackar nej till partiledardebatten på grund av att han ska hålla tal på Öland ett dygn senare?

– Det bästa vore naturligtvis om han hade kunnat närvara. Men man får respektera att tiden inte räckte till. Förre statsministern Göran Persson har också tackat nej till Pride en gång, så det här är knappast något typiskt för Kristdemokraterna.

Michael Anefur berättar att hans tid som kommunpolitiker i Kristianstad ligger till grund för engagemanget i HBTQ-frågor.

– Jag fick upp ögonen för dessa gruppers situation i samhället när RFSL:s lokaler i Kristianstad utsattes för skadegörelse. Dessutom är jag även talesperson i medicinetiska frågor där insemination och surrogatmödraskap är viktiga diskussionsämnen.

Liksom sin partiledare tycker även Michael Anefur att insemination ska vara förebehållet par och inte ensamstående kvinnor. Samkönade äktenskap är okej under förutsättning att de äger rum utanför kyrkan.

– Vi föredrar så kallade civilrättsliga avtal där man inte blandar in kyrkan. Både EU och RFSL ser detta som en framkomlig väg. Sedan är det ingen hemlighet att Kristdemokraterna och RFSL inte alltid har samma åsikt, men det är naturligt i en demokrati, säger Michael Anefur.

Hur vill du sammanfatta årets Pridefestival?

– Det har varit många givande diskussioner, bland annat om transsexuella personers situation. Samtidigt känner jag att medierna fokuserar för mycket på själva paraden i stället för alla seminarier som äger rum tidigare under veckan.

Marek Stefaniak044-18 55 00marek.stefaniak@kristianstadsbladet.se
Marek Stefaniak
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.