Annons

Ångande varmt dopp

Om invånarna i forna tiders Åhus, då orten var känd vida omkring för sina tobaksodlingar, hade sett 160 champagneflaskor, Iprenmän, giraffer och frihetsgudinnor glatt skutta i det en grad varma vattnet den förste januari så hade de nog gnuggat sig i ögonen och tagit första bästa båt till Amerika. Då hade de å andra sidan missat både hinderbana och världsrekordförsök i bastubad.
Kristianstad • Publicerad 2 januari 2001
Champagneflaska. Någon trodde att det var en julgran!? Eva Håkansson vann pris för bästa utklädsel.Foto: 

Det låg ingen is på havet men snålblåsten fick flera tusen tillresta åskådare och badare att huttra och vågtopparna att skumma. Temperaturen i luften var fem grader, ytvattnet höll sig ett snäpp ovanför nollan. Lukten av varm korv blandades med strandens dofter. Tång, salt och sand.

– Numera finns det flera nyårsdopp i Sverige, men det riktigt, riktigt, riktigt genuina nyårsdoppet är det i Åhus. Jag har all anledning att gratulera Åhus Simsällskap som för femte gången kan genomföra det här. I Åhusbygden kan man när man vill, sade kommunalrådet Bo Kristiansson när han hälsade badare och publik välkomna till tillställningen.

Annons

Innan det var dags för deltagarna att blöta ned sig leddes traditionell uppvärmning av två instruktörer från Friskis och Svettis. Ett hundratal vinterbadare, som med lite god vilja skulle kunna kallas amatörer, gjorde sitt bästa för att hänga med i svängarna. Fem minuter före startskottet anslöt sig de badare som valt att vila sig i form inne i värmen.

Först ut till flottarna där startbrickorna ska lämnas var Elna Knutsson.

– Jag fick reda på att jag skulle vara med en halvtimme innan start, så jag hann inte klä ut mig. Det är synd att det inte var någon is så att man verkligen kunde få känna att man levde. Men jag är gärna med nästa år igen.

Sist upp ur vattnet var frihetsgudinnorna, mor och dotter, Ingrid och Carola Grankvist.

– Det är kallt. Vi har varit med varje år men vi vinner aldrig. Fast vi är bäst, säger Carola Grankvist.

Hon syftar på tävlingen om bästa utklädsel och i år tog Eva Håkansson, utklädd till champagneflaska, hem den titeln. Men frihetsgudinnorna gick inte lottlösa. De tog hem den åtråvärda utmärkelsen ”sämsta frisyr”.

Nytt för i år var en hinderbana för de riktigt tävlingsinriktade och ett mycket uppskattat rekordförsök i bastubad: så många badare som möjligt i samma bastu.

– Vi har fyra ångpannor och tre gasolbrännare som ska värma upp en byggnad på 200 kvadratmeter. Det kommer nog att gå åt fyra, fem kubikmeter ved och vi siktar på att få upp värmen till 50 grader. Mellan 40 och 70 grader räknas det som ångbastu, berättar Lars Svanström medan han justerar en av de fyra meter höga ångpannorna som lånats ut av arméns koktross.

Eftersom det inte fanns något tidigare rekord kan 248 bastande kalla sig världsrekordhållare. Bastun nådde 49 grader Celsius.

Åhus Simsällskap ska begära att rekordet tas med i Guinness Rekordbok.

Annons

Tio kronor från varje erlagd startavgift går till ett framtida badhus i Åhus.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-18 55 36
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons