Anhörigas arbete glöms ofta bort

Inom äldreomsorgen spelar de närstående en viktig roll. Men deras insatser glöms lätt bort. –Det finns ofta en koncentration på personerna som vårdas. Vi måste synliggöra de närstående, säger Margaretha Månsson, projektledare för Anhörig 300.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2001

Anhörig 300 är ett projekt som ska stödja och underlätta för närstående. Både ekonomiskt och på en emotionell nivå.

–Vi vet att de närstående gör stora insatser. Utan dem tror jag att det skulle vara svårt att klara omsorgen, säger Margaretha Månsson som leder det tre år långa projektet Anhörig 300.

Projektet sker på riksnivå i samarbete med anhörig- och frivilligorganisationer. Sammanlagt skänker staten 300 miljoner kronor under en period av tre år. Kristianstad kommun får 853000 per år. I Kristianstad har projektet kommit en bit på vägen sedan starten 1999. Under hösten 2000 har representanter från samarbetsparterna träffats regelbundet i lokala samverkansgrupper och diskuterat behoven och möjligheterna för närstående inom kommunens fem olika omsorgsområden.

Bland annat har ett frågeformulär skickats ut till var tionde person över 65 år, för att undersöka de närståendes önskemål.

Resultatet har analyserats och en lista över önskemålen har utförts. Med på listan står till exempel gemensamma promenader, samkväm i form av teater eller aktiviteter på dagcentral och utbildningar för närstående. Under projektets resterande tid hoppas man kunna göra verklighet av önskemålen.

–Det finns redan idag olika bidrag och möjligheter till avlastning. Generllet kan man säga att det viktigaste med all avlastning är att det finns en trygghet. Annars kopplar inte vårdaren av, säger Margaretha Månsson. Hon berättar att ett alternativ för närstående är närståendebidrag vilket innebär att vårdtagaren får ett bidrag som han eller hon kan ge till den person man önskar. En närstående kan också få avlösning i hemmet, kombinera med hemtjänst eller korttidsboende, och det finns flera olika dagverksamheter dit man kan gå för en stunds avlastning.

–En viktig del i projektet är anhörigträffarna. Att man får träffa andra som har varit med om samma sak, säger Margaretha Månsson. De anhöriga är ju professionella på att vara närstående. Att projektet sker i samarbetet med frivilligorganisationer beror på att de är en ny part på omsorgsarenan, är ett viktig socialt kontaktnät för de närstående och förmodligen kommer att bli ännu viktigare. Både som kontakt, lyssnare och informatör.

–Frivillighetsarbete finns inte riktigt i vår kultur ännu men jag hoppas att det kommer att bli mer, säger Margaretha Månsson och syftar på länder som Kanada där många frivilliga är sysselsatta inom vård och omsorg, som ett komplement till det statliga ansvaret.

–Jag tror att frivilligorganisationerna är guldkanten på tillvaron för många, säger hon.

Fotnot:

Samarbetet sker mellan omsorgsförvaltningen, PRO , SPF, SKPF, SPRF, Demensföreningen i Kristianstad, Röda Korset, Svenska kyrkans diakoni samt olika lokala föreningar.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.