Ankungen har vuxit upp

Utsikt och balkong i fyra väderstreck. Lägenheterna i Finlandshusens nya penthouse ligger i höjd med trädkronornas topp och får nya hyresgäster om tre veckor.
Kristianstad • Publicerad 12 mars 2008
Arbetet pågår febrilt, det ska vara inflyttningsklart den 1 april.
Arbetet pågår febrilt, det ska vara inflyttningsklart den 1 april.Foto: 
Massaranduba heter det odlade träslaget som bildar botten på balkongerna med utsikt.
Massaranduba heter det odlade träslaget som bildar botten på balkongerna med utsikt.Foto: 
Finlandshusen håller ställningarna, eller är det tvärtom? Bilder: Ronnie Smith
Finlandshusen håller ställningarna, eller är det tvärtom? Bilder: Ronnie SmithFoto: 
Hörnlägenheten har finfin utsikt, med en vägg av fönster.
Hörnlägenheten har finfin utsikt, med en vägg av fönster.Foto: 

- Kristianstads fulaste hus har nu blivit några av de vackrare!

Det utbrister ABK:s Per-Ola Pershaf där han står längst upp på det lägsta av Finlandshusen. Sjöstensfasaden från 1968 som läckte som ett såll, är ett minne blott.

Istället sitter det en ljus specialbetong på väggarna, som ska vara vattenbeständig. Fönstrena är bytta, liksom ventilationen, balkongerna, de fem hissarna, alla dörrarna och entrépartierna. Jo, tanken var att byta det läckande taket också, men det var då idén kläcktes. Om nu taket ändå ska bytas, varför inte bygga på en våning på husen? Sagt och gjort.

- Utsikten är det bästa med de här lägenheterna, säger Per-Ola Pershaf och vänder näsan mot Helgeå. Blicken söker sig tvärs över Vattenriket, vandrar mot Linderödsåsen och landar i Tivoliparken via ån. Totalt åtta nya lägenheter har skapats ovanpå de befintliga 96. Fyra i vardera hus. Takvåningarna har magnifika uteplatser, hörnlägenheterna har utsikt i fyra vädersträck och varsin majestätisk 50 kvadratmeter stor balkong.

Lägenheterna högt däruppe har öppna planlösningar, många fönster och tre till fem rum. De är mellan 70 och 100 kvadratmeter stora och de första hyresgästerna flyttar in den 1 april.

- Det högre av husen står klart först den 1 juni, berättar Per-Ola Pershaf som är mycket stolt över arbetet med Finlandshusen trots en respektingivande renoveringskostnad på 90 miljoner kronor. Men då ska också ett stambyte för samtliga göras, trädgården och alla badrum renoveras, och ett eftersatt underhåll återhämtas.

- Många har tapeter och golv sedan huset byggdes för 40 år sedan och behöver en rejäl uppfräschning vilket de ska få, lovar Pershaf.

Han medger att renoveringen har varit besvärlig, främst för hyresgästerna som bott kvar under arbetets gång. Men genom information har en vänskap utvecklats mellan byggherre och hyresgäst. Den lär djupna när byggnadsställningarna nu plockas bort, ljuset flödar in och gårdsplanen förnyas. En gårdsfest utlovas i maj. Per-Ola Pershaf fortsätter att drömma om nya projekt, pekandes över ån:

- Nu vill vi börja bygga på andra sidan!

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.