Anmälan efter dödsfall lämnas utan åtgärd

Mannen dog. Efter det begärde anhöriga en lex Sarah-utredning eftersom de menade att larmet inte fungerat och att hemtjänsten inte kommit.
Kristianstad • Publicerad 28 januari 2011

Men utredningen visar att kommunens personal gjort vad de har kunnat. En sjuksköterska kom till och med hem till mannen trots att han inte var beviljad hemsjukvård. Det efter att hemtjänsten på morgonen noterat att mannen hade svårt att andas, att han var blå om näsa och fötter.

Sjuksköterskan informerade om att mannen måste till sjukhus om han behövde syrgas, men han ville avvakta. En timme senare blev han sämre och larmade först hemtjänsten, innan ambulans tillkallades.

– Således har inte hemtjänst eller sjuksköterska brustit i sina omsorgsinsatser och hälso- och sjukvårdsinsatser, noterar utredaren.

Däremot kan det finnas anledning att förtydliga vad som ingår och inte ingår i kommunens ansvar när en kund inte har insatsen hemsjukvård, för att undvika liknande händelser i framtiden.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.