Annorlunda utställning på biblioteket
Igår öppnade en annorlunda utställning på Kristianstads stadsbibliotek. Utställare är bildklasserna på Centralskolan.
Det är betydligt mer än bara bilder som visas upp. Det är också resultatet av ett helt års lärande.
Ansvarig lärare är Rut Holmström som arbetat med sin annorlunda pedagogik i fem år, men i år är det för första gången elever från hela kommunen som fått chansen att gå i bildklass.
– Bilden är stommen i allt, men vi jobbar med olika tema. I ett tema försöker vi få in så många olika ämnen som möjligt.
Hon använder temat Medeltiden som belysande exempel.
– Det handlar givetvis mycket om historia, men eleverna får samtidigt studera ämnen som geografi, svenska och matematik. De får lära sig var de olika platserna ligger. De får skriva texter till sina bilder, och de får göra beräkningar på vad olika saker kan ha kostat på den tiden, förklarar Rut Holmström.
Det finns pedagogiska fördelar med det gär arbetssättet.
– Grundtanken bakom är att man förstärker inlärningen med bilder. Eleverna får redan från tredje klass ta ansvar för sitt arbete och inlärning och det fungerar, säger Rut.
Det är inte bara bilder och målning som står på schemat. Eleverna får använda material som lera, nät och gips och uttryckssätten är många.
Modellen som bedrivs på Centralskolan har visat sig populär. Det här läsåret så finns 75 elever från 32 olika skolor på den speciella utbildningen. Och de kan bli ännu fler.
– Nästa läsår kan det bli 100 elever. För närvarande är vi fem lärare och det är värdefullt att vi får in nya ansikten. Alla tillför nya idéer.
Det mest spännande på utställningen är den delen där eleverna fått i uppgift att uttrycka abstrakta ord med egna bilder.
Till den små frågor till betraktaren där man ska försöka gissa vad bilden föreställer. En tankekittlande uppgift. Joachim Stenbäcken