Annons

Anrikt tryckeri läggs ned – elva berörs

Tryckeri Blanketten har producerat trycksaker sedan början av 1950–talet. Men nu har tryckpressen stannat för gott. Företaget med elva anställda är sålt till H-tryck och all verksamhet är flyttad till Markaryd.
Kristianstad • Publicerad 14 augusti 2001
Tom blick. Efter över 30 år på företaget är nu dagarna räknade för Bo Bengtsson. Bilder:
Tom blick. Efter över 30 år på företaget är nu dagarna räknade för Bo Bengtsson. Bilder:Foto: 
Förr i tiden var blysättaren en förutsättning för att trycka.
Förr i tiden var blysättaren en förutsättning för att trycka.Foto: 
Bevis att företaget har registrerat varumärke. Det grundades av Harry Stein och Gunnar Dorff i början av 1950-talet.
Bevis att företaget har registrerat varumärke. Det grundades av Harry Stein och Gunnar Dorff i början av 1950-talet.Foto: 

I korsvirkeshuset bakom kvarter Kvarnen i Kristianstad står lokalerna nästan öde. Agne Erlandsson, Bo Bengtsson och Conny Larsson arbetar med att avsluta verksamheten. De plockar ner maskiner och iordningställer material. – Visst känns det tungt att plocka ner alla saker som man arbetat med i över 30 år, erkänner Bo Bengtsson som började på företaget 1970. Sedan 1991 har Tryckeri Blanketten varit ägt av och ingått i Stockholmsföretaget Kommentus Gruppen AB som i sin tur ägs av Svenska Kommunförbundet. När Kommentus Gruppen under sommaren sålde produktionsenheten i Kristianstad till H-tryck var ett krav att samtliga anställda på kontoret i Kristianstad erbjöds anställning på H-tryck i Markaryd. Av elva anställda nappade bara tre. Per Nylander, tidigare platschef i Kristianstad, är en som valde att fortsätta arbeta i Markaryd: – Detta är verkligheten, så det är bara att gå vidare. Även om pendlingen är en tuff bit Per Nylander berättar att av de övriga åtta anställda i Kristianstad har en gått i pension, en går i pension om ett år och resterande studerar, fått nytt jobb på annat företag eller går arbetslösa. En som går en oviss framtid till mötes är Bo Bengtsson som slutar när september månad är över. – Jag är ointresserad av att ligga och pendla 17 mil om dagen till Markaryd. Så vi får se vad som dyker upp, säger Tollarpsbon och blickar ut över de gamla maskinerna. Bakom Kommentus Gruppens försäljning ligger den vikande efterfrågan av tryckta blanketter. Den elektroniska blanketten tar över mer och mer. – För oss fanns två alternativ: försäljning eller en investeringar på cirka 30 miljoner för att marknadsanpassa tryckeriet i Kristianstad. Och några miljoner extra finns inte i företaget, så det blev försäljning, förklarar Kristina Fahlén, avdelningschef för blankettavdelningen inom Kommentus Gruppen. – Naturligtvis är det väldigt trist för de anställda i Kristianstad. Med förändringarnas vind som blåst inom tryckerivärlden under de senaste åren har Tryckeri Blanketten försökt att förändra. – Vi har förslagit förändringar under åren, till exempel starkare förankring i den lokala bygden och flytt till mer ändamålsenliga lokaler. En flytt var på gång, till Öllsjö, men liksom många andra projekt rann det ut i sanden, berättar Per Nylander. Tryckeri Blankettens verksamhet i lokalerna är minne blott, men fastigheten om fattade två hus i två plan på cirka 1700 kvadratmeter är till salu. Företaget som Harry Stein och Gunnar Dorff grundande i början av 1950-talet är nedlagt fredrik.bjornsson @kristianstadsbladet. se

Av Fredrik Björnsson 044-18 55 14
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons