Annons

Ansökte om bygglov på riksdagens papper

MAGLEHEM. När riksdagsmannen Kaj Larsson (s)ville bygga ut sin sommarstuga i Maglehem skrev han till byggnadsnämnden – på riksdagens brevpapper. – Men det är inget som har kostat skattebetalarna något. Jag har en mall färdig i min dator, försvarar sig Kaj Larsson inför Kristianstadsbladet.
Kristianstad • Publicerad 3 januari 2001
Kaj Larsson
Kaj LarssonFoto: 

På stadsarkitektkontoret i Kristianstads kommun damp det häromdagen ner ett kuvert från Sveriges Riksdag.

Kuvertet innehöll ritningar och ansökningshandlingar för att bygga till en privat sommarstuga i Maglehem. Med fanns också ett följebrev, skrivet på riksdagens brevpapper, där de tre kronorna finns i övre högra hörnet. Till vänster framgår klart att det är en riksdagsledamot som skrivit, och längst ner syns hans adress och telefonnummer, till bostad och till riksdagen.

Annons

”Bifogar ansökan och ritningar om bygglov för tillbyggnad av mitt sommarhus i Maglehem” börjar brevet och avslutas med ”Hoppas ansökan får en snar och positiv behandling.”

Brevet är undertecknat av Kaj Larsson, socialdemokratisk riksdagsman från Tomelilla. 62-årige Kaj Larsson har suttit i riksdagen sedan 1985 och är bland annat ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, ledamot i nordiska rådets svenska delegation och suppleant i skatteutskottet.

1969 byggde han en liten sommarstuga i Maglehem, på fem gånger sju meter. Och det är den han nu vill bygga ut.

– Jag vill flytta ut ena gaveln två meter, så det blir sju gånger sju meter istället, för att få ett större kök, större badrum och ett gästrum där uppe, säger Kaj Larsson till Kristianstadsbladet.

Du har skrivit ansökan på riksdagens brevpapper.

– Jaha. Ja, jag skrev bara ett litet följemeddelande. Ansökan är annars skriven på ansökningsblanketten.

Men i följebrevet står det också ”Ansökan om bygglov” och ”Sveriges Riksdag”. Gör inte det att du blandar ihop det privatliv med riksdagsarbetet?

– Jag har ju en mall i datorn, så när jag skriver ett brev så blir det på riksdagens papper, eftersom jag är riksdagsledamot. Jag kunde ju använt ett blankt papper också, men…

På kuvertet står det också ”Sveriges Riksdag”.

– Ja, men jag har själv betalt portot. Det är poststämplat i Tomelilla.

Annons

Men ditt följebrev är däremot daterat i Stockholm (daterat 2000-12-31, mitt under riksdagens vinteruppehåll).

– Nej, det är skrivet här hemma i Tomelilla. Men det blir så i och med att det finns en sådan brevmall i datorn, då kommer det automatiskt upp så.

Tycker du det är lämpligt att man gör så här?

– Ja, det är ju ingen kostnad för riksdagen i alla fall, det är ju inget porto. Det enda är kanske kuvertet som riksdagen får betala. Men det är klart, det kunde ju lika gärna gått att ta ett brunt vanligt kuvert, utan något på. Men det hade jag inte, det var därför.

Du tror att inte att byggnadsnämnden tänker att det är en riksdagsledamot som skrivit den här ansökan, och att det gäller att behandla den lite smidigt?

– Nej, det var inte alls så min tanke var. Utan det blev så att datorn skrev ut brevet, då blev det automatiskt efter den här brevmallen. Det var inte alls min tanke att påverka byggnadsnämnden, säger Kaj Larsson. Kaj Larssons partikollega Arne Kjörnsberg från Västra Götalands län har ofta sagts vara ”etikansvarig” inom socialdemokraterna, inte minst sedan han var ordförande i den etikgrupp som 1998 presenterade en rapport som partiet ställde sig bakom.

Riksdagsledamot Arne Kjörnsberg konstaterar att det, inte honom veterligt, finns något reglemente om hur riksdagens brevpapper får användas.

– Det finns inga regler för det. Men jag skulle inte använda brevpappret i ett sådant här fall. Man framställs som halvofficiell då i ett privatärende.

– Jag använder riksdagens brevpapper när jag skriver exempelvis till dem som skrivit till mig i min funktion som riksdagsman eller som skatteutskottets ordförande. Men det finns inga regler, man får försöka använda det omdöme man eventuellt har. Jag skulle dock inte använda det på det sättet, eftersom det ger en officiell prägel.

Är det inte så man uppfattar det, när det kommer ett sådant brev?

Annons

– Det är det definitivt. Det är därför jag inte skulle göra det i ett sådant sammanhang.

– Det är inte lämpligt, säger Arne Kjörnsberg.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons